Återigen uniformsikoner

Ryttare med hatt

Ikon från november 2013

Ryttare med karpus

Ikon från november 2013

I februari presenterade jag nya uniformsikoner för infanteriet och lovade att fortsätta med kavalleriet. Tiden går och nu är det maj och det har egentligen inte hänt så mycket. Redan i november 2013 hade jag visserligen gjort svenska kavalleri-ikoner (som syns ovan och till höger) och det enda som behövdes var Sveriges motståndare. Jag var dock inte helt nöjd med dessa bilder, framförallt inte kappan som fladdrade lite väl mycket. Istället valde jag att satsa på en helt ny pose baserad på infanteribilden där ryttaren står framför sin häst. På så sätt skulle man kunna se alla detaljer på uniformen samtidigt som det fortfarande gick att se färgerna på schabraket och pistolstrumporna. Dessutom skulle de bli mycket enklare att modifiera bilderna ifall infanteriet och kavalleriet var baserat på samma grundpose.

Denna nya strategi har därför under våren resulterat i de nedanstående bilderna:

RyttareRyttare2Jag måste dock erkänna att jag inte är helt säker på att den här nya posen fungerar. Min första reaktion när jag var klar med dem var att bilderna blev för plottriga. Men efter ett tag vande jag mig vid dem och började gilla dem. Fast jag är fortfarande orolig över att de inte kommer att fungera i ett mindre format med åtta bilder bredvid varandra på hemsidan.

Ryttare vinterUtan häst blir bilden mycket tydligare och snyggare. Och i de fall då jag inte känner till färgen på schabrak och pistolstrumpor blir det också den hästlösa bilden som jag kommer att använda. Frågan är bara ifall det kommer att se konstigt att ha kavalleriregementen med eller utan häst huller om buller på fältslagssidorna.

En mycket bra fördel med den nya posen är annars att den har samma bredd som infanteribilden vilket innebär att jag kan ha lika många ikoner i bredd oavsett ifall det är kavalleri eller infanteri.

Förlagan till den här posen k0mmer för övrigt från sidan 7 i Ospreyboken om slaget vid Poltava. Jag lånade inte bara hästen utan även pistolen från den bilden. Ursprungligen hade jag tänkt att ryttaren skulle hålla hästarnas tyglar, men jag lyckades aldrig rita handen på ett snyggt sätt eller ens på ett acceptabelt sätt. Dessutom hade jag ett problem med ficklocket (utformade à la Adelsfanan) på den vänstra sidan. Utrymmet räckte inte till för ett helt ficklock och ett halvt ficklock såg väldigt konstigt ut. Det blev därför väldigt praktiskt att låta pistolen skymma fickan.

Nästa steg i det mycket utdragna ikon-arbetet är att skapa danska och sachsiska versioner av dessa bilder. Om jag nu kommer så långt eftersom jag, just när jag skrev det här inlägget, lade märke till att hästens huvud och pistolstrumpan befinner sig väldigt långt ifrån varandra…

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *