Kavalleriet kommer!

Ryttare med hattRyttare med karpusNu är jag äntligen klar med kavalleribilderna. Jag fick ha arbeta snabbt i slutet för att hinna bli klar medan det fortfarande var söndag. Men eftersom jag inte kommer att introducera dessa bilder på hemsidan förrän jag även har motsvarande bilder på karolinernas motståndare så lär jag få tillfälle att göra korrigeringar ifall det skulle behövas.

Näst på tur står artilleriet och då kommer jag att återigen välja ett Göte Göransson-motiv. Att som den här gången kombinera flera element från olika bilder visade sig vara rätt tidskrävande. Det var svårt att matcha delarna med varandra så i slutändan fick jag ändå rita en hel del på egen hand, och det var det som verkligen tog tid. Min ritteknik kan nämligen liknas vid att skulptera lera: Rita, sudda, rita sudda, rita, sudda, rita, sudda…

För den som undrar över vilka bilder jag har använt som förlaga så var det förutom de redan gjorda infanteribilderna även två bilder av Göte Göransson. Den ena visade jag för två veckor och det den som min häst är baserad på. Den andra bilden följer nedan:

Ryttare-B

Från den bilden (på sidan 31 i Karoliner-boken) hämtade jag hästsvansen och rocksskörten samt (med vissa modifiktioner) karbinen, värjan och kappan. Ingen av dessa bilder hade dock en bra stövel så den ritade jag av från en tredje bild av Alf Lannerbäck som finns på sidan 32 i boken ”Vägen till Poltava” av Pavel Konovaltjuk och Einar Lyth.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kavalleriet kommer!

  1. Henrik Andersson skriver:

    Tycker de bilder med ”neutralt” aniskte är bättre. Den med ansikte ser lite förvirrad ut. En blanding mellan realism och tecknat.
    Tror även uniformen lyfts fram mer om det inte är något ansikte.

  2. Ja, ansiktena på förlagorna är Göte Göranssons teckningar i oförvanskat skick och det har aldrig varit min avsikt att använda dessa på hemsidan. Jag ritade bara över uniformerna och hästarna på Göranssons teckningar (”digital kalkering” så att säga) för att använda hans poser på mina egna bilder.

    Att ha ansikten (mun, näsa, ögon) på bilderna är dock något jag övervägar att göra. Anledningen till det är jag även vill få med färgen på halsdukarna och då funkar det inte med vita ytor istället för hudfärg. För då går det inte att se ifall figuren har en vit halsduk eller ifall färgen på halsduken är okänd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *