Arbete med nya uniformsikoner (igen)

Karolin med hatt2Hösten 2013 höll jag på med att göra nya uniformsikoner till hemsidan som var baserad på Göte Göranssons teckning på sidan 95 i hans bok ”karoliner”. Resultatet var bilden ovan och de följande veckorna gjorde jag även ikoner för kavallerister och artillerister. Dessa bilder hamnade dock inte på hemsidan eftersom jag vill inte byta ut de gamla karoliner-ikonerna förrän jag även hade uppdaterat fiendernas ikoner. Men som så ofta gick arbetet i stå och jag blev aldrig klar med. Nu har jag emellertid återupptagit arbetet och jag just nu ser de infanteri-ikonerna för svenskar, danskar och sachsare ut på följande sätt:

Karolin sommarDansk till fotSachsare till fotSom synes har jag ändrat posen eftersom de stora uppslagen på de icke-svenska soldaterna gjorde att de skymde hela vänsterarmen på Göte Göransson-posen vilket fick figuren att se konstig ut. Dessutom underlättar det att musköten står vid sidan av när man ska göra ändringar på uniformen.

En annan ändring är att värjan har justerats så att den inte skymmer ficklocken. Att man inte kunde se ficklocken på Göte Göransson-posen var en stor nackdel eftersom det är en viktig detalj på uniformen. Men efter att jag hade gjort dansken och sachsaren upptäckte jag att utrymmet på rocken inte räckte till för att avbilda de svenska ficklocken. Återigen fick jag justera posen så att handen håller värjfästet och inte skymmer ficklocken. Jag avstod från att göra samma justering på de övriga nationaliteterna eftersom jag tyckte att det var för mycket jobb (och så var jag inte heller helt nöjd med hur jag hade avbildat svenskens vänsterarm). Att svenskarna och deras fiender har olika poser får väl symbolisera svenskarnas förkärlek för strid med blanka vapen.

Det är mycket möjligt att jag fortsätter att göra justeringar på dessa bilder och om ni ser någon detalj som har blivit fel så är det bara att meddela mig. Annars tänker jag nu fortsätta med kavalleriet.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

6 svar på Arbete med nya uniformsikoner (igen)

 1. Henrik Andersson skriver:

  Kanske helt utanför ämnet. Men vilka ryska, danska och preussiska uniformer tycker du är stiligast under stora nordiska kriget?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Överlag så gillar jag de danska uniformerna bäst eftersom de är mer varierade. Ska jag välja något enskilt regemente så tycker jag att Fynska regementets grå uniformer med gröna uppslag är snyggast. I den preussiska armén återfinns samma färgkombination i Wartenslebens kyrassiärregemente och eftersom den armén domineras av färgerna blått, rött och vitt så sticker det gröna ut på ett fint sätt.

  I den ryska armén gillar jag nog den vanliga grön-röda uniformen bäst. Detta låter som om grönt är min favoritfärg men så är inte fallet. Det är bara svårt att välja en röd uniform som min favorit eftersom varenda färgkombination som innehåller den färgen var så himla vanlig.

 3. Anders Larsson skriver:

  Snyggt! Du efterlyser synpunkter på uniformsritningarna. Även om det förekom stora skillnader över tid och regemente så kanske det generellt skulle vara något färre knappar i fickorna för de meniga än 7 st. Tittar man på knappåtgången för tex Kronobergs reg 1714 (18 st tennknappar) samt Jämtlands dragonreg. 1710 (21 st mässingsknappar) så indikerar de färre knappar i fickorna än de avbildade och de i tex Drakenhielms rock. De beridna adelsryttarna beställer tex rockar med 3 st knappar i fickorna 1709. Vill du så kan du ju även applicera en halsduk i den för regementet speciella färgen virad kring halsen på de svenske.

 4. Henrik Andersson skriver:

  Sedan kan ju uniformsikoner för artilleriet göra. Kanoner och dess besättningar är sällan förekommande i Örjans armé. Här är Örjan en god karolin. Det ska vara anfall med blanka vapen och artilleri det sätts på undantag.

 5. Örjan Martinsson skriver:

  En ny uniformsikon för artilleriet har faktiskt redan haft en smygpremiär på den här sidan:

  http://www.tacitus.nu/karoliner/slag/Gadebusch/svenskar.htm

 6. Henrik Andersson skriver:

  Förlåt att jag finns till! Vad dumt av mig att anklaga Örjan för bristande kanonintresse!
  Kanon att du gillar artilleriet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *