Lars-Eric Höglund kommenterade förra veckans inlägg om adelsfanans uniform. Hans uppgifter om silvergaloner kommer från generalmönsterrullorna och är en beskrivning av den uniform som faktiskt bars medan den källa som Anders Larsson hittade ju bara är ett förslag till uniform. Av detta kan vi sluta oss till att man från början hade tänkt sig en billigare uniform men att man i slutändan lyxade till det med silvergaloner på hatt och kappkrage istället för vitt.
Adelsfanan var faktiskt inte det enda regementet som råkade ut för detta i samband med återuppsättningen av armén efter Poltava. Defensionskommissionen ville nämligen spara pengar genom att låta de nyuppsatta regementena ha rockar av grå vadmal istället för blått kläde. Men mot detta protesterade flera regementschefer som hävdade att blå rockar var bättre för soldaternas moral då de skilde sig från bondekläderna. Dessutom argumenterade de mot tanken att det skulle vara en besparing att beställa grå vadmalsrockar istället för de vanliga klädesrockarna. Blått kläde var visserligen dyrare (3¼ daler kopparmynt per aln jämfört med 1½ daler för vadmal) men de var också mer slittåliga och varade därför längre. Defensionskommissionen lät sig övertalas och det blev därför en blåklädd armé som besegrade danskarna vid Helsingborg. Kanske hade Adelsfanans överste argumenterat på ett liknande sätt för att få sina silvergaloner.
Förra veckans inlägg nämnde också det annorlunda utseendet på rockens ficklock (klapparna) och Magnus Lindskog har varit vänlig och skickat en bild på hur de skulle se ut enligt specifikationen (linjalen är dock något som Magnus hade lagt ovanpå bilden…):
Slutligen kan jag nämna Hans Jacobsson skickade för några dagar ytterligare en katalog över tennsoldater till mig. Denna gång om tillverkarna som fanns före Prince August. Jag glömde bort att tacka honom så jag får väl göra det nu. Bilderna på de fabriksmålade tennsoldaterna är mycket fina och jag skulle gärna visa upp dem på bloggen men tydligen ska upphovsrätten till dessa bilder vara osäker. Men Hans har i alla fall gett mig rikligt med material för att jag ska kunna presentera en historik över tennsoldater på hemsidan som jag hoppas göra i framtiden (när jag är klar med en massa andra saker som jag också har tänk göra…).
Trots den uppenbara risken för att trampa i klaveret: Generalmönsterrullor, Arkiv med löpande volymnumrering, SE/KrA/0023/0/1529 (1710-1712), bild 33-34 (26 juli 1711)
Nr 4. Landshövdingen Carl Gustaf Soops tienare.. ”hatt med hwijt galon omkring”
Nr 25: Löjtnant Mauritz Stake presenterar en ersättare för sin döde ryttare och denne har bl.a. ”1 hatt med hwitt snöre och hwit sno omkring”
Å den andra sidan – samma volym, bild 43
”Swart hatt med silfwer galon” (5 november 1712)
Eller samma volym, bild 352 (8 september 1712)
Nr 1: ”Kappan lagas med blått foder och hwijt kamelhårsgalon runt kragen”
Nr 2: ”Kappan bör lagas med blått foder och hwit galon runt kragen och hatten”
Du trampar inte i klaveret Bengt Nilsson. Den modell jag tidigare talat om och som Örjan meddelat med vita galoner var idealet för Adelsfanan dessa år efter Poltava, men till en början verkar ekonomin varit så skral att det inte gick att genomföra, utan ryttarna tog vad som fanns att uppbringa. Men som du skriver, från 1712 så verkar Östgöta och Smålands kompani tex vilja rättat till uniformen enligt detta med att tex sy blått foder i kappor och rockar med vita kamelhårsband i kapporna. Kan väl tillägga att om man läser Generalmönsterrullan så framträder ganska stora skillnader mellan kompanierna i Adelsfanan. Det ovan nämnda kompaniet verkar tex åren 1710-12 i mångt och mycket varit blå/gult med kommentaren ”kappgallon felas”, eller ”galloner intet efter modellen”. Andra kompanier verkar inte haft samma brist på uniformssidan men meddelat stora brister i hästmunderingen etc.
Jo, det intryck jag fick av rullan var just att skillnaderna var betydande. Till exempel:
Generalmönsterrullor, Arkiv med löpande volymnumrering, SE/KrA/0023/0/1529 (1710-1712), bild 30 ff
För nr 6 och 7 står att de har kappor fordrade med gult boj, andra ryttare har fel modell på värjan eller på stigbyglarna, nr 30 har inte galon på hatten och kappkragen och har gult foder under kappa och rock o.s.v.