Jag har 1173 tennsoldater

När jag senast räknade mina tennsoldater i november 2010 hade jag 1023 tennsoldater. Tio månader senare har min samling växt med ytterligare 150 tennsoldater. Utöver dessa tennsoldater har jag även sju kanoner, två draghästar och en draganordning (samt en tvåfärgad häst som jag inte har gjutit själv).

Arbetet med att uppdatera tennsoldatsgalleriet pågår just nu och det tar sin tid. Jag har nämligen gjort så många småändringar på mina tennsoldater under det gångna året att det knappt finns några bilder som går att återanvända . Allting måste fotograferas på nytt.

Jag kan dock erbjuda följande bilder på hur bokhyllorna numera ser ut:

I vintras borrade jag nya hål i bokhyllorna så att jag kunde sätta in två nya hyllplan. Ett av dessa hyllplan har fått husera det svenska kavalleriet vid Poltava eftersom de inte längre får plats bland infanteriet som har växt och nu fyller ut två hyllplan. Sedan har gruppen fristående tennsoldater växt och fått ett helt hyllplan för sig själv.

Det hyllplan som är glesast är det som innehåller det svenska kavalleriet (60 soldater) följt av det med de fristående tennsoldater (71 stycken). Alla andra hyllplan har över hundra figurer (det största har 166). Det här innnebär att framtida nytillskott med största sannolikhet kommer att utgöras av svenska ryttare eftersom de måste få plats i nuvarande bokhyllor tills de är så fulla att en tredje bokhylla blir nödvändig.

Jag har fortfarande kvar en hel del tenn från ett inköp i våras och enligt mina beräkningar borde det räcka till 36 ryttare. Eller med andra ord: tre skvadroner och en drabantkår. Detta är förmodligen vad jag kommer att göra nästa år och sedan får vi se om jag nöjer mig med det.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

9 svar på Jag har 1173 tennsoldater

 1. Mikael Andersson skriver:

  Vilken syn !! Verkligen imponerande att se dessa samlingar. Skulle du inte ställa ut dem vid ex. Hobbymässan eller dyl. Bara för, att om inte annat så att göra stor PR för tennfigurshobbyn. Hur hinner du med allt detta ? Mina hjärtligaste lyckönskningar i framtiden och du sporrar verkligen oss andra gjutare och målare att fortsätta.

 2. Micke Ericson skriver:

  Håller verkligen med föregående talare. Ett imponerande arbete. Har själv börjat gjuta & måla tennsoldater igen efter ett sisådär 15år långt uppehåll. Har tagit mig friheten att efterlikna dina småbataljoner och uniformsbeskrivningar även om jag har gjort några små förändringar för att öka varitationen än mer. Tids- och pengabrist har dock gjort att jag inte på långa vägar har en lika imponerande uppsättning som dig. Är uppe i ca 9 infanteri- och 3 kavallerienheter plus 5 pjäser med personal.

  Denna sidan är verkligen en stor hjälp framförallt när det kommer till att välja ut vilka enheter man ska gjuta & måla så att variationen blir så stor som möjligt…och givetvis korrekt utförd.

  MVH Micke

 3. Örjan Martinsson skriver:

  Att ställa ut tennsoldaterna i hobby mässan kommer nog inte att bli aktuellt. De har redan varit med om en flytt och en del av dem har även varit uthyrda till en TV-produktion, och varje gång som tennsoldaterna har transporterats mellan olika adresser har det uppstått skador. Det är framförallt påklistrade delar som pikar och mössor som lossnar och i samband med detta sliter av färg. Sedan nöts även färg bort när soldaterna under hanteringen kommer i kontakt med varandra. I synnerhet de tunga ryttarna drabbas av sådana skador. Därför vill jag helst ha kvar mina tennsoldater i deras trygga bokhylla.

  Men det är roligt att höra att jag har inspirerat andra att börja gjuta tennsoldater igen. Det har tagit en hel del tid för mig att göra alla dessa tennsoldater. Jag började för femton år sedan, fast de under de mellersta åren hände det knappt ingenting och det är först de senaste åren som jag verkligen har fått upp ett högt tempo. För ett per år sedan skulle jag aldrig ha trott att jag nu skulle ha över tusen tennsoldater. Men det märkliga är att ju fler tennsoldater man har, desto lättare blir det att göra några fler. I mitt fall har dessutom olika ommöbleringar av formationerna ökat tempot eftersom jag har bytt ut tennsoldater och sedan bildat nya formationer för att få plats med de överblivna soldaterna. Många sådana små steg blir tillsammans ett jättestort kliv. De kommande åren kommer jag dock att ta det lite lugnare.

 4. Henrik Andersson skriver:

  Efter så många soldater.
  Vilken är din favoritform?
  Vilken är din favorituniform på svenskarna och deras fiender?

 5. Örjan Martinsson skriver:

  Min favorit bland Prince Augusts gjutformar är den ”Irish Wild Goose” som man kan köpa från Prince Augusts hemsida men inte i Sverige. Den ser ut som den avancerande musketeraren i form 902 men står stabilt med båda fötterna på marken. Posen är vädigt användbar eftersom den är så allround. Den kan föreställa en soldat som framrycker, står stilla i beredskap eller gör sig redo att skjuta. Sex stycken av mina små infanteribataljoner har den posen.

  http://www.princeaugust.ie/i903/index.html

  Någon egentlig favorituniform har jag inte men det är roligast att måla de karoliner som har avvikande uniformer som till exempel Västerbottens och Jönköpings regementen. På fiendesidan har det Jylländska regementet en intressant uniform: Ljusgrå rock med röda uppslag och hattar med rödvitrandiga snören.

 6. Mikael Andersson skriver:

  Du skriver att du redan har förevisat dina soldater i en TV produktion, vilken var det? Finns den i SVT:s arkiv? Sedan förstår jag fullt ut om du är rädd om dina ”gubbar” och inte vill skicka dem fram och tillbaka. Vi ser fram mot nya bilder på bloggen och hemsidan.

 7. Örjan Martinsson skriver:

  Det var ett barnprogram på TV 4 om Karl XII. Mina tennsoldater som de hade hyrt för 500 kr kom dock inte med. De valde en datoranimerad lösning istället. Jag tror inte heller att det där barnprogrammet kommer att bli någon klassiker så mina tennsoldater lär nog inte dyka upp i någon ”director’s cut”.

  Jag har skrivit mer om detta här:

  http://blogg.tacitus.nu/?p=438

 8. Micke Ericson skriver:

  Har själv en weak spot för uniformer med vitt i sig, håller just nu på med Moskovska dragoner och Sachiska Gardet och båda tillhör nog favoriterna bland uniformer. De lite avvikande svenska uniformerna är med roliga att måla. Inom en snar framtid ska jag även ge mig på några danska bataljoner och där finns det verkligen ett stort utbud av varierande uniformer, bla Livgardet till fots som har en snygg uniform.

  Ingen dålig genomgång du har med de danska uniformerna på hemsidan, finns det planer på något sådant med de ryska uniformerna med?

 9. Örjan Martinsson skriver:

  För information om de ryska uniformerna är jag helt och hållet hänvisad till Lars-Eric Höglunds bok. Angus Konstams ospreyböcker är alldeles för opålitliga. Det känns därför inte som någon större vinst att lägga till en genomgång av de ryska uniformer om detta bara är en avskrift av Höglunds bok (som fortfarande säljs på http://www.acedia.se/militaria.htm ).

  Den sachsiska armén kan dock bli aktuell eftersom Daniel Schorr har skrivit en lång artikel om den som i flera detaljer avviker från Höglund. Fast först måste jag bli klar med det danska kavalleriet och helst även den norska armén. Men det kan dröja innan jag får tid över att återuppta det arbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *