Nya fanor och barnprogram om Karl XII

Jag har nu lagt till ett antal fanark på hemsidan. Nämligen sex sachsiska dragonfanor och en infanterifana för det Polska gardet. Dessutom har fyra danska infanterifanor lagts till (Livgardet, Drottningens livregemente, Fynska regementet och en livfana till Prins Christians regemente).

Tillskotten motiveras av att jag har en sachsisk dragonskvadron på gång (med samma uniformer som den ryska Ranenburgska skvadronen). Och när jag fick reda på vilka gardesregemente som hade mässingknappar respektive tennknappar visade det sig att mina sachsiska tennsoldater tillhörde det Polska gardet trots att de förde det Sachsiska gardets fana. Detta kan nu åtgärdas med hjälp av det nygjorda fanarket.

De danska infanterifanorna är en förberedelse till en ny dansk bataljon som jag tänker göra. Dessutom kommer jag att byta ut mina norska tennsoldaters fana så att de förvandlas till danskar tillhörande Drottningens livregemente. Men dessa förändringar kommer jag därmed att ha tre danska bataljoner som deltog i slaget vid Helsingborg.

Och nu blir det barnprogram!

Den som var uppe halv åtta på morgonen idag och tittade på TV4:s Lattjo Lajban såg ett barnprogram som handlade om Karl XII och slaget vid Poltava. Jag hade länge sett fram emot detta barnprogram eftersom jag blev kontaktad av produktionsbolagets rekvisita-ansvarig hösten 2009 som var ute efter karolinska tennsoldater. Hon erbjöd mig en femhundring för att hyra nästan 100 stycken för ett par dagar och jag gick med på det med förhoppningen att mina små älsklingar skulle bli filmstjärnor.

Det aktuella programmet ingår som del 12 i serien Tidsdeckarna på 20 avsnitt och det var meningen att seriestarten skulle ske redan under våren 2010. Men det blev uppskjutet till hösten och först nu sändes det avsnitt som jag var intresserad av. Tyvärr visade det sig då att scenen med mina tennsoldater hade blivit struken och ersatt med en datoranimerad skildring av slaget istället. En lång väntan på ingenting alltså. Nåja, jag fick ju 500 kr för besväret.

Poltava-avsnittet går att se på Tv4 play, men av de avsnitt som jag sett i den här serien tycker jag att detta var det svagaste. Jag såg de första avsnitten som på ett småkul sätt skildrade stenåldern, bronsålder, järnåldern och vikingatiden. I dessa avsnitt var själva epokerna i centrum för att från och med vikingatiden också fokusera på en enskild person. Men det här avsnittet blev alldeles för splittrat då huvudpersonen fick dela fokus med ett fältslag som han själv inte ledde samt obligatoriska inslag som tidstypisk idrottstävling och matlagning. Det fanns inte heller någon scen som fastnade på näthinnan och som kunde göra barn intresserade av den här perioden. Man bara skyndade sig igenom den karolinska tiden på ett oengagerat sätt. Symptomatisk på detta är att det inte gick att känna igen Karl XII som i barnprogrammet har mustasch och polisonger samt mycket hår på huvudet. Till råga på måttet var han inte iklädd den karaktäristiska enkla soldatuniformen utan hade en snofsig civil klädsel. 

Det är därför lite ledsamt för mig som är så intresserad av den karolinska tiden att produktionsbolaget missade detta gyllene tillfälle att sprida intresset till den senaste generationen. Programmet lyckades inte alls uppnå den effekt som Göte Göranssons bilder  i boken Karoliner  och Bertil Almqvists bok Sagan om Grållen hade på mig när jag var liten. Sagan om Grålle skildrade Sveriges historia genom att låta Sverige personifieras av en grå häst som reds av kungarna och där tyngdpunkten lades på just Karl XII. Almqvists böcker (Barna Hedenhös med mera ) borde vara obligatorisk läsning för alla som vill göra barnprogram om Sveriges historia. För hade tidsdeckarna gått i Almqvists spår skulle det ha blivit ett mycket mer givande program.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan, Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *