Inga fler hästar kvar att måla i år

Nu har jag äntligen målat färdigt hästar för det här året. Bytet från humbrolfärg till vallejofärg är visserligen inte helt klart, två små ryska skvadroner och den stora ryska skvadronen är fortfarande inte ommålad, men det tar jag nästa år.

Jag trodde att jag vid det här laget skulle ha fått svaret på frågan ”hur många hästar kan man måla med en vallejoburk?”, men min burk med German cam black brown är fortfarande inte slut. Jag har målat hela 95 hästar med den burken. Det blev fler skvadroner än jag först hade tänkt mig som fick den färgen eftersom jag gång på gång trodde att färgen skulle ta slut och att det därför inte var någon idé att spara den eftersom den ändå skulle torka ut innan det är dags att börja måla igen. Jag lät faktiskt gjuta ytterligare åtta ryttare bara för att göra slut på det allra sista i burken men trots det kommer det fortfarande ut färg ur den när jag klämmer på den.

Till skillnad från Humbrols burkar går det inte att se hur mycket färg som finns kvar i en vallejoburk. De har nämligen en pipett under korken som gör att man kan klämma ut precis så mycket färg man behöver vilket minimerar spill, men den gör också att man inte kan se burkens innehåll. En vallejoburk innehåller dock 17 ml jämfört med en humbrolburk som innehåller 14 ml. Och eftersom jag har målat 81 ryttare med humbrol 98 och då förbrukat två burkar samt nästan gjort slut på en tredje (som snart kommer att ha torkat ut) trodde jag att min vallejoburk skulle räcka till långt färre än 81 ryttare. Men jag lyckades alltså att överträffa det antalet med råge.

Förklaringen till att vallejos 17 ml räcker till 95 hästar medan Humbrols 3 x 14 ml bara räckte till 81 hästar är nog att jag målade med humbrolfärgen under en längre tidsperiod och att mycket färg försvann när burkarna torkade. Men även om detta är en viktig faktor så misstänker jag att Vallejos design på sina burkar gör att mindre färg går till spillo. När en humbrol-burk är halvfull bildas det väldigt snabbt en hinna över färgen medan jag inte tror att detta sker med vallejoburkarna. Fast jag ska väl inte vara så snabb att döma eftersom jag har bara gjort det här testet med en enda vallejofärg.

Vid sidan av german cam black brown har jag även målat några skvadroner med andra vallejofärger. Dessa har jag skrivit om vid ett tidigare tillfälle då jag även kritiserade färgen Cavalry Brown för att vara alldeles för röd. Sedan dess har jag haft den lilla hästen som är målad i Cavalry brown placerad på en hylla som jag passerat flera gånger om dagen. Gradvis har min motvilja mot den färgen luckrats upp och började tycka att färgen faktiskt passar som hästfärg. Kanske var det den inledande chocken och minnesbilden av den våta färgen, som är rödare än när den har torkat, som fick mig att betrakta även den brunare torra färgen som alltför röd. Jag gjorde därför ett nytt försök igår och målade en rysk dragonhäst med Cavalry brown. Men… näe! jag tycker fortfarande inte om färgen.

På bilden ser hästen inte fullt lika förskräcklig ut som i verkligheten. Och även i verkligheten kan Cavalry Brown se ut som en okej hästfärg om man betraktar den från avstånd och/eller i svag belysning. Men så fort man studerar den på nära håll så ser färgen väldigt konstig ut. Jag vet att det finns hästar som ser röda ut, men dessa har en brun färg i grunden som lyser rött när solen skiner på pälsen. Cavalry Brown lyckas inte fånga det utseendet utan ger ett orealistisk plast-rött intryck. Kanske är det bara jag som inte giller den färgen och att det finns andra som uppskattar Cavalry brown som en hästfärg. Vallejo verkar ju gilla den. Mitt beslut står dock fast och jag kommer inte att använda den färgen till mina tennsoldater.

Förhoppningsvis kommer jag hinna att uppdatera tennsoldatsgalleriet i nästa veckan så att ni får se bilder på skvadronerna i sina nya färger och alla andra ändringar och nytillskott som jag gjort det senaste året..

Det här inlägget postades i Färger. Bokmärk permalänken.

3 svar på Inga fler hästar kvar att måla i år

 1. Mikael Andersson skriver:

  Var kan man skaffa Vallejos färger? Finns de i vanliga hobbybutiker? Hur löste Du problemet med den svarta färgen på Drabantkårens hästar visavi deras remtyg och tränsar? Vad hade de för färgkombinationer på sina schabrak och pistolkappor ?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jag köpte dem på Wentzel Hobby i centrala Stockholm så jag skulle tro att de finns i vanliga hobbybutiker.

  Drabantkåren kommer jag inte göra förrän i nästa år så det är först då jag kommer veta om det blir lyckat. Annars kommer jag att testa den mökbruna Vallejofärgen German Cam Black Borwn. Med andra ord de omvända färgerna jämfört med hur jag har gjort hittills med mina mörka hästar.

  Höglund nämner inte vilken färg de meniga drabenterna hade på schabraken. Befälen hade dock blå schabrak med gul kant (vilket var det allmänna utseendet på befälsschabrak i den karolinska armén). Eftersom alla drabanter hade officers rang och de meniga vid Livregementet hade också blå schabrak med gul kant får det väl anses som sannolikt att befälen och de meniga ryttarna vid Drabantkåren hade likadana schabrak och pistolstrumpor.

 3. Jean Claesson skriver:

  Apropå Mikael Anderssons fråga, den 13 sep., om drabantschabraken så finns dessa beskrivna i ett av de tidigare numren av Wentzels tidning Tennsoldats-Uniformen som gavs ut i början av 50-talet.
  Jag har inte mina nummer kvar men är övertygad om att äldre tennfigursamlare i Stockholm har samtliga utgivna nummer.
  Jean Claesson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *