För elva år sedan skrev jag om den mystiska fanan från Fyn som syns ovan. Då visste inte Digitalt museum mer än att den ”eventuellt var tagen under stora nordiska kriget”. Jag vet inte om de redan då preciserade årtalet som den eventuellt togs till år 1700. Men jag märkte idag att de har lagt till texten ”Fanan har troligtvis tillverkats 1647 för något av de två jylländska nationella fotfolksregementena”.
Eftersom Danmark inte har några landskapsvapen fick de nationala regementena fanor med motiv som var hämtade från Danmarks stora riksvapen. Själländska regementet fick Danmarks lilla riksvapen Jylländska regementet fick det ”gotiska vapnet” och Fynska regementet fick det ”vendiska vapnet” med lindormen som syns på fanan ovan. Men vilket vapen bars av det Skånska regementet? Min danska litteratur verkar vara helt ointresserad av den detaljen så jag har ingen aning. Eller?… kanske har jag ändå en aning. Fram till 1658, då Skånska regementet upplöstes, fanns det nämligen bara tre permanenta nationala regementen. Fynska blev ett permanent regemente först 1661. Kan det ha varit så att Fynska regementet tog över skåningarnas symbol som nu var ledig? Den som har skrivit texten i digitalt museum tror visserligen att ett jylländskt regemente fick fanor med den vendiska lindormen år 1647. Men den personen verkar ju inte vara helt säker på sin sak.
Det som skedde 1647 var en omorganisation av de nationala regementena som genom delningar gick från tre till fem regementen. Det blev två jylländska regementen och den delning som ägde rum redan under Torstenssonkriget när Fynska regementet avskildes från Själländska regementet skulle nu bli permanent (var det tänkt). Skånska regementet, som hade blivit något försvagat genom förlusten av Halland i freden i Brömsebro, förblev odelat. Men denna omorganisation blev inte långvarig eftersom det visade sig att skatteintäkterna inte på långa vägar räckte till för att finansiera dessa regementen. Redan 1649 reducerades armén och man gick tillbaka till en organisation som liknade den före Torstenssonkriget. De regementen som hade tillfälligt delats blev dessutom inte fullständigt separerade då de fortsatte att ha en gemensam överste.
Eftersom det bara fanns tre symboler från Danmarks stora riksvapen som gick att använda som symboler för danska regementen (Norges och Sveriges vapen var inte lämpliga) och det bara fanns tre överstar så verkar det rimligt att tro att de regementen som lydde under samma överste också hade samma symbol. När Jylländska regementet blev mer varaktigt delat 1658 så fortsatte jyllänningar att ha samma vapen på fanorna och de åtskildes genom att ha gul respektive blå färg på dukarna.
Nu är det visserligen inte helt säkert att det faktiskt fanns en provinssymbol för Skåne eftersom det var först med förordningen från 1664 som detta blev standardiserat på danska fanor. Men en källa från 1627 berättar att det värvade Kungens livregemente som hade rekryterats från de nationala regementena hade fanor prydda ”med alle kgl. Maj. Provinciers Vaaben”.
Om fanan inte var i bruk under Frederik IV:s tid och istället bars av skåningar så bör det ha funnits flera tillfällen under Torstenssons och Karl X Gustavs krig som fanan kan ha förlorats. Men jag har som sagt inga som helst belägg på de skånska fanornas utseende. Rimligen borde det finnas någon källa som har beskrivit dem så att det går att bekräfta eller avfärda min hypotes. Kanske blir det en del 3 av det här inlägget? I vilket fall som helst bör något annat regemente än det jylländska från 1647 ha burit fanan när den förlorades till svenskarna eftersom det upplöstes redan 1649.