De danska regementenas symboler

Danska riksvapnet 1699-1819

På min hemsida har jag fanark för Jyllands, Fyns och Själlands regementen. Var och en innehåller symboler som är hämtade från det danska riksvapnet. Även kavalleriregementen och regementen från senare tider använde sig av samma symboler som deras landskapsfränder från de gamla nationella infanteriregementena. Man skulle därför lätt kunna tro att det var frågan om Danmarks motsvarigheter till våra landskapsvapen som pryder de svenska indelta regementenas fanor. Men riktigt så är det inte.

När Danmark satte upp sina landskapsregementen under 1600-talet hade de inga landskapsvapen som kunde användas på regementenas fanor. Istället plockade de ganska godtyckligt från de heraldiska vapen som förekom i riksvapnet. Dessa vapen representerade egentligen alla verkliga eller påhittade kungadömen som ingick i de danska kungarnas titlar. Tillvägagångssättet påminner om hur svenska regementen med de geografiska namnen ”Svea” och ”Göta” fick tre kronors-vapnet respektive folkungalejonet som symboler.

Själlands regemente

I det övre vänstra fältet i det danska riksvapnet syns tre blå leoparder i ett gyllene fält med röda hjärtan. Det är egentliga Danmarks vapen och det kom att brukas av regementen från Själland. Det yxbärande lejonet i det övre högra fältet är Norges vapen och kom helt naturligt att brukas av norska regementen.

Vesterlenske regemente (med Norges lejon i övre inre hörnet)

Under det norska lejonet finner vi en variant av egentliga Danmarks vapen. En blå leopard ovanför röda hjärtan i ett gyllene fält. Det var ursprungligen ett vapen som användes av hertigarna av södra Halland och Samsö på 1200-talet. Detta hertigdöme var kortlivat men vapnet återanvändes med ny betydelse 1449 när de danska kungarna började kallas sig för ”gothers konge”. På 1600-talet tilldelades vapnet till Jyllands regementet och eftersom det senare kom att användas i många olika jylländska sammanhang började det gotiska vapnet att uppfattas som Jyllands vapen.

Jyllands regemente

Under det gotiska vapnet finner vi i riksvapnet den vendiska lindormen (i guld på ett rött fält).  De danska kungarna underkuvade de slaviska venderna omkring år 1200 och började då kalla sig för ”vendernes konge”, vilket de fortsatte att göra till 1972 trots att Vendland förlorades redan 1229. Kungatiteln gjordes mer imponerande genom att den översattes till latin som ”rex vandalorum”. De danska kungarna påstod alltså ända fram till 1972 att de härskade över goter och vandaler! Vilket i och för sig även de svenska kungarna gjorde. Titeln”vendes konung” var  ju Gustav Vasas hämnd för att danskarna snyltade på hans gotiska anspråk.  Hur som helst fick det fynska regementet äran att föra vendernas vapen. Till skillnad från jyllänningarna har dock inte Fyn ensamrätt till sitt vapen. Även Bornholm använder sig av detta vapen (dock med blått fält) och i Sverige brukades vapnet av det Skåne-baserade Wendes artilleriregemente. När Fyns tre amt 1970 slogs samman till ett gemensamt amt för hela Fyn valde de konstigt nog inte att använda sig av lindormen. Istället utgick de ifrån att H. C. Andersens hade liknat Fyns form med ett Humlelöv och skapade ett vapen med tre humlelöv som representerade de tre tidigare amten.

Fyns regemente (med en silverfärgad lindorm, senare fanor för detta regemente hade dock den korrekta gyllene lindormen)

I det nedre vänstra hörnet av riksvapnet finner vi tre kronors-vapnet som representerar Sverige. Danskarna tog aldrig bort det från sitt stora riksvapen när Sverige bröt sig ut ur Kalmarunionen (till skillnad från det norska vapnet som försvann 1819). Numera hävdar dock danskarna att tre kronors-vapnet representerar minnet av Kalmarunionen och inte Sverige. Hursomhelst var de kloka nog att inte tilldela något regemente den symbolen.

Under tre kronors-vapnet finns ytterligare en variant av egentliga Danmarks vapen. Detta vapen med enbart två leoparder representerar Slesvig och användes följdaktligen av Slesvigska regementen. Dessvärre har jag ännu inte gjort något fanark för ett regemente från Slesvig så jag får avsluta det har inlägget utan någon bild.

Det här inlägget postades i Fanor & standar. Bokmärk permalänken.

4 svar på De danska regementenas symboler

 1. Håkan Borg skriver:

  Har gjort Danska fynd av gömda krigskassor på göteborgs västkust just detta med symboler andvänder dom (elefant) (hjärtan ) och( Z) kan även läsa en svag innristning 3xc och ett årtal som är väldigt otydligt 1639? jag har bilder om ni är inntreserade att utforska dom vill då säga att alla bilder har avisats av museum ra mm ch även länstyrelsen kunde ni få fram något om dom symboler jag nämnt skulle det vara roligt att veta mera

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jag vet inte om jag kan vara till så stor hjälp. Elefanten (hängandes i ett blått ordensband?) bör dock föreställa elefantorden som fanns redan på 1400-talet och som återupplivades 1580. Hjärtan är en vanlig dekoration på danska riksvapen.

  Det som man borde förvänta sig att finna någonstans är det kungliga namnchiffret (såvida kistan inte är dekorerad med det danska riksvapnet istället). På två av fanorna ovan syns till exempel Fredrik IV:s namnchiffer i mitten (bokstaven F och siffran 4 både rättvänd och spegelvänd, sirligt sammanfogade). De danska kungarna använde arabiska siffror i deras ordningstal så siffran 3 skulle då kunna ingå i Fredrik III:s namnchiffer, fast han regerade 1648-1670.

  En annan form av namnchiffer är motsvarigheten till det svenska C.R.S (Carolus Rex Suecia = Kung Karl av Sverige). Men jag är inte säker på om ett sådant chiffer användes i Danmark.

 3. Stephan skriver:

  Tack för en mycket intressant artikel. Att vapnet för Sydhalland finns med som ’De Gothers vapen’ är inte så konstigt, men hur förhöll det sig med hertigdömet Nordhalland? Hade det inte något vapen? Hur gjorde man med de skånska regementena?

 4. Nordhallands vapen verkar ha varit en variant av Sydhallands vapen men med en annan färgsättning:

  https://no.wikipedia.org/wiki/Niels,_greve_av_N%C3%B8rre_Halland

  Skånes fanor är tyvärr ett mysterium för mig. Min källa till 1600-talets danska fanor är Helge Bruhns bok ”Dannebrog og danske Faner gennem Tiderne”. Och han berättar hur regementssymbolerna för de danska landskapen etablerades redan under Kristian IV:s tid, men han nämner inte med ett enda ord om vilka fanor de skånska regementena fick (inte heller de norska för den delen).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *