Haldens monument över Karl XII

Det nuvarande monumentet

Ovan har vi det monument som restes 1938 vid Fredrikstens fästning i Halden. Det är inget märkligt att ha ett monument där en känd kung stupade. Det som däremot är märkligt är att detta monument över Karl XII:s död är det sjunde i ordningen. Hur kan man ha haft så många monument? Ja, det första revs ned eftersom det ansågs kränka svenskarna. Det andra och tredje monumentet var gjorda av material som av olika anledningar gjorde dem kortlivade. Det fjärde monumentet förstördes av tyska ockupanter som ansåg att det fanns bättre användningsområden för gjutjärn. De följande monumenten sattes upp på platser som man då trodde var Karl XII:s dödsplats (nummer 5 och 6 var samma monument men på olika platser)

Det första monumentet restes på lokalt initiativ 1723 och förseddes med hånfulla texter om hur Karl XII mötte sitt öde i Fredrikshald. På en sidan en dikt på danska och på en annan sida en latinsk text om hur det var guds vilja att den övermodige och krigiske Karl XII stupade samt framställde Fredrik IV som en oövervinnelig fredsbringare (var det Karl XII som startade ett oprovocerat krig två gånger och förlorade alla större fältslag?)

När Christian VI besökte platsen 1730 blev han inte nöjd med vad han såg utan ansåg att texten var respektlös. Han beordrade att monumentet skulle raseras varefter det dröjde ett halvt sekel innan nästa monument restes.

Det första monumentet som restes 1723 och raserades 1730 eller 1731 (texten inne i museet och infotavlan utanför fästningen stämmer inte överens)
Dikten som fanns på det första monumentet

Det andra monumentet restes 1788 men utgjordes av ett enkelt träkors som snart ruttnade bort. 1815 restes en obelisk av sandsten som man trodde skulle vara desto mer hållbar. Men stenen var porös och souvenir-jägare plockade bort bitar av den i en sådan omfattning att även den blev snart ödelagd

Teckning av det andra monumentet som gjordes av trä 1788
En målning av det tredje monumentet som restes 1815 (dessvärre syns min reflektion i fotots mitt)

Det fjärde monumentet restes av den svenska armén 1860, Med en 10 meter hög gjutjärns-konstruktion som liknade en kyrkspira i nygotisk stil var detta det allra största Karl XII-monumentet i Halden. När det nuvarande monumentet restes 1938 togs det fjärde monumentet bort från sin gamla plats och förvarades inne i Fredrikstens fästning. Men under ockupationen 1940-1945 återanvändes dessvärre gjutjärnet av tyskarna och det enda som återstår idag är en sidoplatta.

Foto på det fjärde monumentet som restes 1860
Järnplaketten till monument 5 och 6.

Men däremellan restes monument 5 och 6 som utgjordes av en granitkula med en diameter på 80 cm. Kulan hamnade på sin första plats 1892 som man då trodde var Karl XII:s dödsplats Den kompletterades 1902 med en järnplakett som var försedd med text. Sedan ändrade man återigen uppfattning om var Karl XII dog och flyttade det 1935 till en plats 20 meter bakom det nuvarande monumentet. Där fick det även en sockel och blev därmed det ”sjätte” monumentet som fick stå kvar i hela tre år innan det ersattes av ett helt nytt monument.

En målning av det sjätte monumentet
Det här inlägget postades i Sevärdheter. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Haldens monument över Karl XII

  1. Tack för din ingående beskrivning av historien och dess efterspel som ju är historia det med :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *