Fler tennsoldater och nyheter om Prince August

Veckans nya tennsoldater utgörs av en grupp livgardister. Men bara hälften av dem är helt nya. Resten är gamla tennsoldeter som har målats om. Tre av pikenerarna var tidigare ryssar tillhörande det Preobrazjenska gardet och de övriga tre pikenerarna plus två musketerare har hämtats från min grupp av fristående svenska tennsoldater. Alla dessa nya och nygamla tennsoldater (förutom de två som står i halt) har använts till att förstärka min stora livgardesbataljon så att den blir lika stor som den stora ryska bataljonen som jag håller på och reformerar (110 man). Eftersom jag inte har planerat att göra några fler ändringar på det hyllplan som Livgardesbataljonen är uppställd på har jag dessutom uppdaterat bilderna på hemsidan och lagt till en bild på trumslagarna som inte syntes på de gamla fotona.

Medan jag höll på med detta fick jag även ett mejl från Adam Zayer som kontaktat  Prince August om de nya formarna. Svaret som han vidarebefordrade till mig lyder som följer:

”The Karoliners are currently being painted up so I have something to use for promotions. As soon as I get them I can start taking photos and making announcements. Don’t worry, they are coming.”

Det är roligt att höra att Prince August inte har gett upp planen att utöka karolinerserien. Men den försenade lanseringen (senaste budet var slutet av sommaren) gör att det känns  tveksamt ifall de ska hinna med att skeppa iväg de nya formarna till hobbybutikerna i tid till julhandeln. Allting verkar ju ta en så himla lång tid eftersom protyperna redan i våras var så väl utvecklade att man då kunde tro att det bara var att sätta igång maskinen som tillverkar formarna.

Själv har jag ju redan börjat ersätta mina befintliga ryska pikenerare med pistolskjutande diton från form Nr. 46. Fyra blev klara förra veckan och ytterligare 20 är snart färdiga. Det ideala är dock att ha knästående pikenerare eftersom de ska placeras tillsammans med knästående musketerare. När den utlovande formen med knästående pikenerare väl kommer ut ska jag också använda mig av den till att göra ryssarna.   Mellanspelet med pistolskjutarna kan tyckas vara onödigt men jag kunde inte vänta längre. Under ett och ett halvt år har jag vetat att min stora ryska bataljon är helt felaktigt formerad och jag har retat mig på det ända sedan dess. Nyheten från Prince August i våras fick mig att skjuta upp omgörningen av bataljonen, men jag var inte villig att vänta tills efter årsskiftet och de gamla marcherande pikenerarna var helt olämpliga i den korrekta placeringen.

Frågan är då vad jag ska göra av mina nya pistolskjutare när de i framtiden ersätts med tennsoldater från de nya formarna. De gamla pikenerarna håller jag på att måla om till svenskar men något behov av att ha pistolskjutande karoliner finns inte. Det spår som jag är inne på är att göra om dem till en avsutten dragonbataljon som strider till fots. Benen på pistolskjutarna är nämligen rätt grova och målar man dem svarta skulle de bli väldigt trovärdiga som kavalleristövlar. Visserligen borde dragonerna ha föredragit att använda sina musköter när de stred till fots men det är en petitess. Har man pistoler kan man ju lika gärna använda dem. Musköterna hade kanske redan avfyrats och de lata ryssarna valde att hellre använda sina pistoler istället för att ladda om dem…

Ett annat fiffigt sätt att använda pistolskjutarna är att konvertera dem till en stående fanbärare som de har gjort på www.miniatures.de

Leib-Regiment Kurfürst in Bayern

Det finns en gammal Holger Eriksson-form med en stående fanbärare men jag antar att de valde att konvertera pistolskjutaren istället eftersom den kan hålla en infanterifana med de rätta dimensionerna (Prince Augusts fanstorlek är alldelse för liten). Själv är jag dock inte så petig utan jag nöjer mig med de ordinarie fanbärarformarna. Bilden gav mig dock idén att i framtiden konvertera en del av mina (då förhoppningsvis överflödiga) pistolskjutare till stående underofficerare och officerare.

Slutligen kan jag tipsa om en kommentar som någon skrev under natten till torsdagen angånde min bloggpost om valdagen. Det är ett häpnadsväckande långt och dåligt strukturerat inlägg av en person som uppenbarligen inte gillar den svenska invandringspolitiken. Det verkar inte direkt vara den sortens person som man vill sitta bredvid under en lång bussresa…

Det här inlägget postades i Prince August, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *