Ryska fanor

Semjonovska gardet

Sidan med fanor till karolinernas motståndare har utökats med flera nya ryska fanor. Det semjonovska gardets fana är nu tillgängligt där och en till dragonfana samt två varianter av den kompanifana som de flesta ryska regementen hade under åtminstone slaget vid Narva. Det är den klassiska ryska fanmodellen som man tidigare trodde användes av alla regementen fram till 1712 då Ryssland fick en förordning  liknande den svenska m/1686 som fastställde att de ryska regementena skulle ha provinsvapen i sina fanor.

Ny forskning tyder dock på att variationerna på fanorna var mycket större före 1712 och att den klassiska Narva-modellen kanske inte var särskilt vanlig vid Poltava. Men i brist på bättre information om hur de ryska fanorna faktiskt såg ut tänker jag iallafall använda mig av Narva-modellen till mina ryska fanor.

Pskovska regementet (Narva-modell á la Konstam)

De två varianter som jag har lagt upp är baserade på Prince Augusts ryska fana som medföljer formen DK-03 samt det mönster som återfinns i Angus Konstams bok. Det sistnämnda är det som jag använde till min stora ryska bataljon som tillhör det Pskovska regementet. Men eftersom detta regemente hade röda fanor enligt Lars-Eric Höglund och inte gulbruna som Konstam angav är jag tvungen att byta ut dem.  Och den här gången valde jag att inte återigen måla ett av de svartvita fanark som jag hade skapat till det Pskovska regementet för länge sedan (med hjälp av en kopieringsmaskin) utan jag  gjorde istället ett digitalt fanark. Vilket lätt kan modifieras till andra regementen genom att ändra färgerna. Dessvärre insåg jag när detta var gjort att inte bara färgerna utan även mönstret  i Konstams bok överensstämde dåligt med hur de bevarade fanorna såg ut.

Tverska regementet (Narva-modell á la Prince August)

Prince Augusts fana (som tydligen föreställer det Tverska regementet) överensstämde bättre med de autentiska fanorna så jag skannade snabbt in mitt gamla slitna fanark och gjorde några justeringar på det så att det nu finns två alternativa fanor som man kan modifiera efter egna önskemål. På PA-fanan är det dock bara bakgrundsfärgen som man kan ändra utan större besvär medan det på Konstam-fanan även är lätt att ändra färgen på palmbladen.

Det bästa vore dock ifall jag utgick från de autentiska fanorna som är illustrerade i Höglunds bok . Och får jag tid över i framtiden ska jag också göra det. De här nya fanorna täcker dock mina omedelbara behov och ska väl också duga för alla dem som inte är extremt noga med att allting ska vara 100 % likadant som på de bevarade fanorna.

Moskovska dragonregementet (1707)

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Ryska fanor

  1. Jean Claesson skriver:

    Hej!
    Apropå Pskovskas fana har naturligtvis Höglund rätt. Han går inte i den fallgrop som tidens tand med till brungult bleknade röda tänder grävt. En grop som även Peter Englund föll i när han i början av sin “Poltava” beskrev hur fänriken vid Uplands indelta regemente hivade upp fanstången med den sandgula fanan på sin axel och sedan började gå mot fienden.
    Så fort jag läser att någon fana ska vara brungul misstänker jag att uppgiftslämnaren sett en gammal blekt fanduk upphängt i något slott eller kyrka.
    Jean Claesson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *