Till minne av Göte Göransson

Göte Göransson, född 1 mars 1921, död 8 mars 2015

Idag är det nästan exakt ett år sedan Göte Göransson dog och följde Alf Åberg (1916-2011) i graven. Tillsammans skapade de boken ”Karoliner” som förmodligen är den enskilda bok som har påverkat mig allra mest. Det var Göte Göranssons illustrationer som sög in mig tenngjutningshobbyn och skapade mitt överdrivna intresse för alla pyttesmå detaljer kring stora nordiska kriget, och därmed är orsaken till att den här bloggen finns.

Göte Göransson började sin bana som skämt- och serietecknare men skulle senare även vara verksam som illustratör för läromedel. När jag själv gick i högstadiet hade jag en historiebok som var illustrerad av honom och där varje kapitel inleddes med en stor bild som i bästa skolplansch-stil kryllade av detaljer som beskrev den aktuella historiska epoken.

Det är dock boken ”karoliner” som han är mest känd för. Ursprunget till detta verk var en idé om att göra en bok som skildrade vapen och uniformer i Norden under de senaste 1000 åren (arbetstiteln var ”nordisk krigsman”). Förläggarna var dock skeptiska till ifall ett sådant ambitiöst verk skulle kunna bli lönsamt, så till slut blev bokprojektet begränsat till stora nordiska kriget. Dessutom kopplades Alf Åberg in i projektet som textförfattare eftersom förlaget ville ha ett känt namn, och kanske inte heller litade på att en illustratör även skulle kunna skriva en bok. Hur som helst blev boken när dem kom ut 1976 en stor framgång och Göte Göransson skulle senare göra två uppföljare (”Gustav Vasa och hans folk” samt ”Gustav II Adolfs och hans folk). Dessa böcker skrev han själv och de skiljer sig från den första boken genom att inte begränsa sig till militären utan istället skildra hela samhället.

Själv fick jag nöjet att i juli 2010 prata med Göte Göransson över telefonen i ett kort samtal. Det var han som kontaktade mig efter att han hade hittat min hemsida och han var nyfiken på att höra ifall jag visste om en av Arvid Horns triumftavlor hade kommit till rätta. Det var nämligen så att förutom triumftavlan som skildrade övergången Düna (vilken har behandlas i flera blogginlägg här under vintern) så fanns det även en triumftavla om slaget vid Narva som hade stulits från Nordiska muséet innan Göte Göransson hade kunnat studera den i samband med arbetet på boken ”karoliner”. Tyvärr visste jag ingenting om den saken, men jag skrev iallafall ett blogginlägg om samtalet. En oväntad konsekvens av detta blogginlägg var att jag vid minst två tillfällen fick mejl från branschfolk som ville använda Göranssons bilder men som inte kunde få tag i hans kontaktuppgifter. Men när de sökte efter hans telefonnummer på internet så kom mitt blogginlägg upp och de frågade ifall de kunde få hans nummer. Jag gav dem hans telefonnummer och förhoppningsvis tjänade Göte Göransson några extra slantar tack vare mig.

För den som vill veta mer om allt som Göte Göransson har gjort så har hans anhöriga lagt upp en hemsida om honom:

Göte Göransson – En sida om illustratören och författaren Göte Göransson

Där kan man bland annat läsa att Alf Åberg finns avbildad i Karoliner-boken i form av en trumslagare från Tavastehus regemente!

Det här inlägget postades i Litteratur, Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *