Samtal med Göte Göransson

Jag har nu gjutit 66 soldater och påbörjat målningen av dem. De första färdiga tennsoldaterna kommer jag att kunna presentera nästa vecka.

Men det jag har tänkt skriva om idag är hur jag kom i kontakt med Göte Göransson, illustratören till boken Karoliner som skrevs av Alf Åberg och som är omistlig för alla oss som är intresserade av att måla Karl XII:s soldater. Han skickade ett mejl till mig i fredags och ville att jag skulle ringa honom. Tankarna susade när jag läste att han vill ta kontakt med mig av alla människor. I värsta fall kunde han ha synpunkter på att några av hans illustrationer från boken Karoliner finns på min hemsida? (visserligen med angivande av upphovsmannen) Göransson skrev dock att det han ville prata om var ”Arvid Horns triumftavlor”, vilket emellertid inte gjorde mig mycket klokare.

Så på lördagen ringde jag den nu 89-årige mannen vars bilder på karoliner jag har växt upp med. Han berömde min hemsida och mina tennsoldater och förklarade sedan att när han på 70-talet bedrev efterforskningar om utseendet på karpusen använde han sig av en detalj i Arvid horns triumftavla som skildrade övergången av Düna. De karpusar han ritade är baserades på den (vilka nu är allmänt förekommande i illustrationer, till skillnad från äldre rekonstruktioner som mer liknar tomteluvor). Göransson berättade dock att det fanns en till triumftavla som föreställde slaget vid Narva. När han skulle undersöka detaljerna på den visade det sig emellertid att det bara var ramen som fanns kvar. Någon hade skurit ut målningen och stulit den från Nordiska museets samlingar. Viktig information har därmed försvunnit och är inte tillgängligt för forskningen.

Det Göte Göransson ville fråga om var ifall jag visste något mer om den där tavlan, dvs. om den hade kommit tillrätta igen. Tyvärr kunde jag inte svara på den frågan eftersom jag visste mindre om dessa triumftavlor än vad han gjorde. Så samtalet utvecklades därefter till en stunds småprat om… ja, karoliner och historia i största allmänhet samt om de projekt han arbetar med just nu (han gör bland annat illustrationer av spindlar vilket han skrattande utgick från att det låg långt från mitt intresseområde).

Men det som var mest intressant att höra från honom var att det var han som var drivkraften till boken Karoliner.  Alf Åberg kopplades in i projektet eftersom Göte Göransson var en illustratör och förlaget utgick ifrån att illustratörer inte kunde skriva. Senare har dock Göte Göransson fått böcker om historia utgivna som han både har illustrerat och skrivit själv.

Räknat i betydelse för historieforskningen var det här samtalet mer obetydligt än en fis i rymden, men jag tycker ändå att det var häftigt att få prata med en person som åtminstone i mitt universum är en av de stora kändisarna.

Mer information om Göte Göransson finns på den här sidan (som dock bara fokuserar på hans karriär som serietecknare).

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *