Älvsborgare, dalkarlar och en upplänning

052 (600x211)

Med nöd och näppe hann jag bli klar med dessa tennsoldater medan det fortfarande var söndag. Egentligen var de nästan klara redan förra veckan men de har stått på målarbordet i minst en månad. Arbetet med mina tennsoldater går just nu mycket långsamt.

Hur som helst så består dessa tennsoldater av ersättningsmanskap till de bataljoner som jag har plockat marscherande karoliner ifrån. Min gamla marscherande Älvsborgsbataljon bytte regementstillhörighet till Skaraborg (vilket var lätt eftersom de hade samma uniformer). Fanbäraren och trumslagarna kunde jag dock inte lika lätt byta regementstillhörighet på, och eftersom jag även hade två överblivna anfallande pikenerare i lämplig uniform passade jag på att göra en anfallande bataljon. Den nye officern blev klar i förra omgången och med dagens 12 musketerare, tre pikenerare och två underofficerare blev den nya bataljonen komplett.

Älvsborgs regemente deltog i slaget vid Helsingborg så det skulle kunna vara lämpligt att ställa upp denna bataljon tillsammans med min Magnus Stenbock på motsatt sida gentemot mina danska bataljoner. Men eftersom de har samma uniforrmer som Skaraborgs regemente så har jag även möjligheten att använda den anfallande posen i en Poltava-uppställning.

Utöver älvsborgarna har jag även målat nya pikenerare och trumslagare som ersättningsmanskap till en av Dalregementets bataljoner. Jag har ju nu två eller tre sådana bataljoner beroende på hur man räknar och jag är på väg att måla ytterligare två (marscherande bataljoner).  De nya tennsoldaternas poser (stående trumslagare och anfallande pikenerare) valdes därför för att ge största möjliga variation i min samling. Holger Erikssons stående trumslagare är annars nte någon av mina favoriter eftersom den är så grovt skulpterad, men man kan ju inte ha hur många marscherande trumslagare som helst från samma regemente.

Slutligen har vi en marscherande officer från Upplands regemente. Av de marscherande tennsoldater som jag göt i höst är han den förste som jag har målat färdig. En färdig, 302 kvar…

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *