Ny variant av Holger Erikssons kavalleriofficer och Karl XII till häst

Har nu målat klart en kvartett officerare. När jag köpte 100 tackor tenn från Prince August köpte jag även en gammal officersform av Holger Eriksson så att jag kunde komplettera min bohuslänska dragonskvadron med en officer som har en matchande uniform. Till skillnad från Chris Tubbs officer i form 934 så skulpterade Holger Eriksson sina kavalleriofficerare med rockar som hade uppvikta rockskört. Hans poser är dessutom mer livfulla. Om man bortser från att de har sämre skärpa på detaljerna än de nyare formarna så är den enda nackdelen med Holger Erikssons två kavalleriofficerare den att båda tittar bakåt. Att ha ett slagfält där samtliga officerare tittar bakåt skulle se väldigt märkligt ut. Men som synes på bilden så har jag lyckats tillverka framåtblickande officerare. Hur var detta möjligt? Ja, det var ganska enkelt. Istället för Prince Augusts vanliga gjutmetall göt jag de framåtblickande officerarna med 100 % bly. Eftersom bly är en väldigt mjuk och elastisk metall så går det att vrida utstickande delar flera varv innan de bryts av. I det här fallet behövde jag bara vrida huvudet 180 grader och voila så har jag en helt ny och mer användbar pose!

Jag är inte den ende som har gjort framåtblickande officerare med hjälp Holger Erikssons formar. Bloggen Tin Soldiering On har också ändrat riktning på huvudet på en Holger Eriksson-officer. Hans ”klippa-och-klistra”-metod  kräver dock en mycket större arbetsinsats än min bly-metod. Nackdelarna med bly (bortsett från hälsorisken om man får för sig att svälja det) är  att figurerna blir lite väl mjuka och lätt böjs. Dessutom kan det uppstå hål eller gropar på figurerna. Men med just denna form tycker jag att bly funkade bra som gjutmetall. Man får bara se till att undvika att röra värjan som är något sladdrig.

Blyet köpte jag för övrigt från en jaktbutik (egentligen avsett för att gjuta kulor) men Prince August har precis börjat sälja rent bly (samt rent tenn  och vismut) så det går att köpa från deras webbutik. Allra billigast är det väl att köpa från en skrothandel men då måste man försäkra sig om att det verkligen är rent bly och inte uppblandat med antimon. Blandar man bly med antimon blir metallen hårdare och  stelare, vilket är precis de egenskaper som man inte vill ha ifall man ska vrida huvudena 180 grader på tennfigurerna.

Förutom den bohuslänske officeren målade jag även en östgöte så att jag skulle ha en officer med en mer typisk karolinsk uniform i den posen. Dessutom lät jag göra en gående officer vilket jag kommer att förklara anledningen till vid ett senare tillfälle. Den mest intressanta figuren i kvartetten är dock den längst till vänster som har fått behålla sin ursprungliga huvudriktning. Den ska föreställa ingen mindre än Karl XII. Prince August gav Holger Erikssons gamla form namnet ”Charles VII” (sic) när de gjorde om hemsidan. Jag har även noterat att andra personer har identifierat formen med Karl XII och eftersom jag har målat Magnus Stenbock så kunde jag väl inte låta bli att måla Karl XII:

Till skillnad från Magnus Stenbock har jag inte använt något ryttarporträtt som förlaga. Jag har bara utgått från Karl XII:s bevarade uniform i livrustkammaren och målat en svart häst eftersom det är den färg som jag har målat drabantkårens hästar med. Till skillnad från de övriga har också Karl XII handskar på sig. Det är tydligt att Holger Eriksson-figuren har handskar på sig och då Karl XII inte red så mycket under slaget vid Poltava så tycker jag inte att jag behöver matcha honom med mina Poltava-skvadroner. Den här figuren kan kanske föreställa Karl XII under slaget vid Narva.

Jag har egentligen aldrig föreställt mig Karl XII som ridandes på häst under fältslagen, men rimligen var han i likhet med alla generaler hästburen så att han snabbt kunde förflytta sig från förband till förband. Jag antar att min bild av Karl XII är färgad av att han själv alltid ville bli avbildad som ståendes på fot i sina porträtt utan några som helst kungliga symboler. När jag gjorde en bildsökning på google upptäckte jag dock till min förvåning att det fanns flera stycken ryttarporträtt föreställande Karl XII. Inga av dem verkar emellertid vara officiella målningar eller särskilt porträttlika. De som har avbildat honom med en hermelinfodrad rock  har dessutom helt och hållet missat att fånga Karl XII:s stil.

Karl XII av Anna Maria Ehrenstrahl (1666-1729)

 

 

Karl XII vid Narva

Med undantag för Anna Maria Ehrenstrahls målning har jag ingen aning om vilka konstnärerna är.

Det här inlägget postades i Metall, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ny variant av Holger Erikssons kavalleriofficer och Karl XII till häst

 1. Chris Halewood skriver:

  Pæn blog. Er igang med egen projekt med PA figurer i forhold til SNK.
  Hertils har jeg ikke køpt den her HE figur men du har lige gjørt det umuligt at undgå! En flot figur. Og mange tak for informationen og inspirationen!

 2. Bengt Nilsson skriver:

  Nr 2 är nog David v. Krafft. Ser ut att vara den variant som finns på Skokloster.

 3. Örjan Martinsson skriver:

  Ja, nu när jag tittar närmare på den så känner jag igen ansiktsdragen från Kraffts mer kända Karl XII-porträtt från 1700. Kungen är dock något mer långhårig på ryttarporträttet än vad jag är van att se honom (åtminstone innan han kompenserade för sin flintskallighet).

  Är detta porträtt gjort före 1700 eftersom han fortfarande har kungliga attribut? Eftersom Anna Maria Ehrenstrahl var dotter till Kraffts lärare och företrädare som hovmålare antar jag att det finns ett släktskap mellan de två porträtten med hermelinfodrad rock.
  ___________________

  Till Chris vill jag passa på och önska lycka till med ditt PA-projekt. Jag kommer att följa din blogg med intresse!

 4. Bengt Nilsson skriver:

  Enligt ”Svenska kungliga porträtt…” skulle den varianten vara gjord kort efter Narva. Författaren säger att det sista ryttarporträtt man finner i änkedrottningens räkenskaper likvideras 4/4 1706 och han anser att det troligen rörde sig om varianten på nr 2 eller en liknande där kungen har yvig peruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *