Nya karolinerformar från Prince August

I Prince Augusts senaste nyhetsbrev har högintressant information meddelats. För första gången sedan 1992, då de tre formarna med karolinermotståndare släpptes, kommer Prince August att ge ut nya formar i karolinerserien.

”We will be releasing a set of Swedish Pikemen (4 figures) and two
Russian cavalrymen (Kropotov horse grenadiers) in the Karoliner series
(1700 – 1712) in the Autumn this year. I will be posting photos of the
masters as soon as they become available this month.”

Att det blir fler formar med pikenerare är efterlängtat eftersom det just nu bara finns två olika poser att välja mellan (anfallande och marcherande), att jämföra med fyra poser för grenadjärer och fem poser för musketerare. Jag har varit tvungen att använda officersformen (Nr. 903) för att göra pikenerare i en defensiv pose och jag har använt marscherande pikenerare när jag istället skulle ha velat ha haft pikenerare som står i halt

En form med en pikenerare i försvarsställning och en stående i halt skulle därför vara utmärkt och om Prince August ska göra fyra nya pikenarposer så kan de väl rimligen inte missa dessa. Men vad Prince august har tänkt sig att de två andra pikenerare ska göra kommer att bli väldigt intressant  att få reda på.

Den riktigt stora luckan i karolinerserien är ju annars att det inte finns några formar med karoliner som bär en karpus istället för en trekantig hatt. Om de utlovade formarna inte är en enstaka händelse utan början på en större nyproduktion av formar kan man hoppas att de två andra pikenerarna är klädda med just en karpus och att de kommer att följas av musketerarformar som också har karpus på huvudena.

Det är naturligtvis roligt att det blir fler formar med motståndare till karoliner. Men två formar med hästgrenadjärer kommer inte att räcka till att göra fullständiga formationer. Dessutom är hästgrenadjärer ett förhållandevis obskyrt truppslag som bara är intressant ifall man har siktet inställt på att återskapa slaget vid Poltava (vilket i och för sig är just det som jag håller på med). Men jag hade hellre sett fler infanteriformar eftersom endast två skjutande poser för musketerare och en handgranatkastande grenadjär är väldigt begränsande. Till exempel finns det ett stort behov av en form med ryska pikenerare.

Och om man nu nödvändigtvis ska satsa på kavalleri så varför inte göra kyrassiärer istället för hästgrenadjärer? Dessa harneskklädda ryttare utgjorde huvuddelen i såväl det sachsiska, danska och preussiska kavalleriet, vilka i ännu mindre utsträckning än ryssarna hade hästgrenadjärer.

Men, men… nu låter det som om jag klagar när jag i själva verket är stomförtjust över att det för första gången på hela arton långa  år kommer att komma ut nya formar. Det ensidiga urvalet i de utlovade formerna kan dessutom ses som ett gott tecken i och med att det tyder på att de bara är de första av ett större antal nytillskott.

Fortsättning lär följa…

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nya karolinerformar från Prince August

  1. Henrik Andersson skriver:

    Men det har inte hänt mycket.

    Vore kul med kavalleri och artelleri på den rysska och danska sidan.
    Zaprogiska kosacker vore kul!

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Det tog ett tag men vid skiftet januari/februari kom Prince August nya formar ut. Artilleri finns redan, det är bara att måla de karolinska artilleristerna med andra färger eftersom snittet på unifomerna är detsamma. Däremot saknas kavalleri. Till viss del skulle man dock kunna använda formar från Prince Augusts Rossbachserie. Den preussiska ulanen (53)skulle kunna användas för att göra kosacker eller vallacker. Och Garde de corps-formarna (55-57) skulle kunna användas till danska kyrassiärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *