Prydnader på harnesk

Det gamla utseendet på danska hästgardets harnesk

Det nya utseendet på danska hästgardets harnesk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blev inget fotograferande den här veckan. Med tanke på att sommaren snart är här med fler nya tennsoldater och ett tennsoldatsgalleri som återigen måste uppdateras så kan jag lika gärna vänta med kameran till dess.

Istället har jag den här veckan gjort lite småfix på hemsidan. Den mest synliga förändringen är storleken på det kungliga namnchiffret som vissa danska kavalleriregementena hade på harnesken. Bilderna ovan representerar ”före” och ”efter” (remmarna på harnesken gjorde jag dock redan i höstas).

Officer vid sachsiskt kyrassiärregemente

När jag gjorde den första bilden utgick jag från skriftlig information som dessvärre inte angav exakt hur stora dekorationerna på harnesken skulle vara. I min enfald trodde jag att de täckte hela harneskets framsida. När jag senare läste in mig på det sachsiska kavalleriet hittade jag emellertid följande illustration från Rehinhold Müllers bok ”Die Armee August des Starken”. Den visar hur praktfulla de sachsiska officerarnas harnesk var.  Som dekoration hade de Sachsens vapen i guld i en storlek som var mycket mindre än de kungliga namnchiffer som jag hade illustrerat de danska livgardisterna med.

Det verkade vara dags att undersöka hur stora dekorationerna på harnesk brukade vara. Kanske var de sachsiska officersharnesken av ett ovanligt blygsamt format eller så hade jag överdrivit storleken på mina danskar. Jag misstänkte det senare och när jag sökte i digitalt museum hittade jag följande harnesk som bars av en kaptenlöjtnant vid svenska livdrabantkåren ca 1820:

 

Officersharnesk vid livdrabantkåren ca 1820

Det verkar väldigt troligt att det normala var harnesk där dekorationen bara täckte den övre halvan. Så jag har krympt namnchiffret på mina danska harnesk i enlighet med detta.

En fördel med det mindre formatet är att om jag någonsin ska måla sådana harnesk i framtiden så kan jag komma undan med att bara måla en liten guldfläck. För tanken att jag ska kunna klara av att måla något som ens liknar det kungliga namnchiffret är helt orealistiskt.

Det här inlägget postades i Vapen & harnesk. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Prydnader på harnesk

  1. Henrik Andersson skriver:

    Du får nog vara bra styv på att måla om du ska kunna måla harnesk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *