Nylands nya uniformer

I samband med att jag målade om mina nylänningars hästar målade jag även röda uppslag, kragar och foder på uniformerna som tidigare var helt och hållet grå. Det är fortfarande meningen att dessa tennsoldater ska föreställa de nylänningar som deltog i slaget vid Poltava och jag har gjort den här förändringen trots att det inte har kommit fram någon ny information om deras uniformer.

Problemet är att Nylands uniformer är helt okända för perioden 1704-1709. Höglund nämner att rekryter vid Lewenhaupts armé hade grå vadmalsrockar 1708, men detta låter som en släpmundering eftersom dessa vanligen kom i den färgen och det materialet. Livmunderingen kan ha sett helt annorlunda.

När jag gjorde uniformsikonerna på hemsidan för de olika slagen utgick jag i regel från den senast kända uniformen och för Nylands regemente innebar det att deras Poltava-uniform blev den helgrå uniform som bars 1702-1704. Det sistnämnda året blev de nymunderade men uniformen som delades ut då har dessvärre inte blivit beskriven i källorna. Men ännu tidigare (1696) hade de en grå rock med röda uppslag som på bilden ovan. Vad är det som säger att de inte återvände till det gamla utseendet efter att under en kortare tid ha haft en billigare modell? Och om de inte gjorde det så vad är det som säger att de inte bytte till en blågul uniform 1704?

Alla tre alternativen är helt legitima gissningar. Idén att nylänningarna gick över till en blågul enhetsuniform stöds av att de två andra finska kavalleriregementena hade blå rockar 1708. Men dessa regementen ingick i Lewenhaupts armé som tycks ha varit extremt enhetligt klädd. Nylänningarna tjänstgjorde däremot i huvudarmén där systemet med att vissa regementen hade avvikande uniformer upprätthölls.

Det som har fått mig att luta mot grå rockar med röda uppslag är att de helgrå uniformerna, som infördes innan regementet ingick i huvudarmén, kan ha varit en ren besparingsåtgärd. Grått är ju ofärgat ylle och därför den absolut billigaste ”färgen”. Både Nylands och Åbo regementen fick helgrå rockar 1702 efter att tidigare ha haft röda uppslag. Karl XII var dock inte känd för att vilja minska kostnader genom att sänka kraven på uniformer och utrustning. Så han kan ha sett till att Nylands regemente fick tillbaka sina ”riktiga” uniformer vid nästa nymundering. Detta är iallafall hur jag tror att det har gått till.

Detta sätter också fingret på ett stort osäkerhetsmoment när det gäller karolinska uniformer i största allmänhet. Trots den stora mängden detaljer i Höglunds bok så är kunskapsluckorna av allt att döma mycket stora. För det verkar som om åtminstone fältförbanden kunde få ut nya uniformer så ofta som vartannat år. Jag har visserligen aldrig stött på någon uppgift om hur lång tid det skulle gå mellan nymunderingarna, och de regementen som lämnades kvar i hemlandet kunde få vänta mycket länge på nya uniformer. Men flera fältregementen blev nymunderade både 1702 och 1704, och enligt Karsten Skjold Petersen skulle danska regementen få nya rockar vartannat år (vilket efter kriget ändrades till vart tredje år). Fast det kan också vara så att danskarna satte ribban högt eftersom jag har en känsla av att de utmärkte sig genom att inte var snåla med sina soldaters utrustning.  Hur som helst tror jag dock att nylänningarna vid tiden för slaget vid Poltava hade hunnit byta ut sina okända uniformer från 1704. Så det är möjligt att de vid Fraustadt och Poltava bar två olika uniformer och att ingen av dessa var identisk med de två föregångarna. Fast isåfall kan jag ju alltid hävda att mina nylänningar stred i slaget vid Narva (och frånvaron av handskar beror då på att finnar inte är så mjäkiga att de behöver sådana i november).

Tillägg den 9 april 2013:

Det verkar som om mina nylänningar för  strida i slaget vid Narva istället (eller möjligen också Fraustadt). Bengt Nilsson har nämligen hittat följande upplysningar i Riksarklivet:

”I samma bunt handlingar finns också något som möjligen ändrar bilden av Nylands och Tavastehus läns kavalleriregementes munderingar. En officer därifrån kvitterade nämligen den 27 april 1707 ut bl.a. 168 kappor av fint blått kläde med fint gult boj till foder samt 291 stycken rockar av fint blått kläde med fint blått boj till foder.”

Det här inlägget postades i Tennsoldater, Uniformer. Bokmärk permalänken.

3 svar på Nylands nya uniformer

 1. Mikael Andersson skriver:

  Kan det inta vara så att de nya uniformerna 1704 också var helt grå och man därför inte brydde sig om att notera färgkombinationer för ”nyutgivningen”. Bytte Nylands tillbaka till grå rockar med blå uppslag sedan 1711? Det verkar så enligt Åberg/Göranssons bok ”Karoliner” s. 73. Verkar konstigt att Viborgs och Tavastehus ryttarregementen skulle ha gått tillbaka från den blå enhetsuniformen. För det var väl de som du åsyftade med att de andra två finska ryttarförbanden som erhöll blå rockar 1708?

  Jag lutar nog åt att även Nylands också erhöll den blåa rocken 1708 ihop med de andra. Kan inte Armémuseum svara på frågan ?

  Annars så ser Nylands väldigt vackra ut i sina grå rockar med röda uppslag.

 2. Henrik Andersson skriver:

  Kan det inte bli så ibalnd att man slarva lite med att beskriva färgen på uppslag osv när man skrev om uniformerna?

  Grått och rött är snyggt!

 3. Örjan Martinsson skriver:

  Jag vet inte var Höglund har hittat uppgiften om att Nyland nymunderades 1704. Men även Södermanlands och Kronobergs regementet uppges ha blivit nymunderade det året och de saknar också beskrivning på uniformen. Alla tre regementen ingick i den del av hären som opererade självständigt under Rehnskölds befäl. Så troligen är det samma källa som har nämnt att dessa regementen blev nymunderade 1704, och den källan kan ha varit av en typ som inte redogör detaljer på ett utförligt sätt (t. ex. brev eller dagboksanteckning).

  Åberg/Göranssons uppgifter om de finska uniformerna bygger på äldre missuppfattningar. Någon finsk enhetsuniform bestående av grå rockar med blå uppslag existerade inte. Jag tvivlar på att någon på Armémuseum skulle veta mer om karolinska uniformsfärger än Lars-Eric Höglund. Och den enda uppgiften Höglund har om Nylands uniformer mellan 1708 och 1718 är att de år 1712 hade ”Hatt, blå och grå kappor. Vadmalsjacka, skinntröja, skinnbyxor”. Men det återuppståndna Nylands regemente efter Poltava var bara Nylands fördubblingsregemente med ett nytt namn och det hade gula uppslag och foder 1707.

  Att Åbo och Viborgs kavalleriregementen hade blå rockar 1708 berodde nog på att varenda regemente i Lewenhaupts armé tycks ha haft exakt samma uniform. Nämligen en blå rock med gula uppslag, gula strumpor, skinnväst och blå/skinnbyxor samt trekantiga hattar med gula snören och helblå karpus. Nylands regemente befann sig dock i Polen och Sachsen tillsammans med regementen med individuella färger och långt bort från Baltikum där Lewenhaupts uniformer enhetliga tillverkades.

  Så jag satsar fortfarande mina pengar på grå rockar med röda uppslag. Men i likhet med er andra tycker även jag att de är vackrare än de helgrå och jag kan väl inte förneka att den estetiska faktorn hade en viss betydelse när jag beslöt att måla om nylänningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *