Sju nyanser av brunt

 

För två veckor sedan skrev jag att jag hade bestämt mig för att använda två av fem inköpta vallejofärger till att måla mina hästar. Men trots det hade jag inte gett upp hoppet om att få än mer variation på hästfärgerna och på den här sidan fick jag tips om ytterligare två hästfärger som jag nu har testat. Färgerna är ”flat earth” och ”burnt umber” (första och fjärde hästen från vänster på bilden ovan) och jag kommer att använda dessa färger i fortsättning tillsammans med ”flat brown” och ”German cam black brown” (andra och femte hästen på bilden). av de tre färger som jag fick nys om på en annan sida är det en som jag kan tänka mig att använde, nämligen ”hull red” (tredje hästen). Men som synes av bilden är ”hull red” väldigt svår att skilja från ”flat brown” så det blir ju inte mer variation. De två färger som jag inte kommer att använda är ”English uniform” och ”cavalry brown” (bilderna nedan).

 

 

 

 

 

Den häst som syns på dessa bilder är en och samma häst som jag använt för att testa färger. Jag har inte gjutit den själv utan den ingick i ett parti tenn som jag köpte i våras.

Anledningen till att jag ratade dessa färger är att de i mitt tycke inte är tillräckligt bruna för att passera som hästfärger. Cavalry brown uppfattar jag som en röd färg och olämplig som hästfärg. Men till min förvåning säljer Vallejo ett särskilt hästfärgpack bestående av 16 stycken  ”Equestrian colors” där just Cavalry brown ingår. Av de övriga färger som jag har redovisat här är det bara flat brown som också ingår i färgpacket. Vallejos uppfattning om bra hästfärger skiljer sig tydligen från min. Frågan är vem som är mest korrekt. Jag kan knappast göra anspråk på att vara en hästkännare eftersom min sexåriga brorsdotter har demonstrerat att hon har bättre kunskaper om hästfärger och hästterminologi än vad jag har.  Men jag har svårt att föreställa mig hela skvadroner med ”cavalry brown”-röd päls så jag kommer nog även i fortsättningen att avstå från den färgen.

De ovanstående färgerna är de som jag har valt ut till dragonhästar. En ljusare variant (flat earth) och två mörkare varianter. Den som är längst till höger (hull red) är något mörkare än den i mitten (flat brown), men man får titta väldigt noga för att upptäcka någon skillnad.

Dessa tre färger kommer jag att använda till kavallerihäster. Och ja, den till vänster är samma ryttare som på den föregående bilden. Jag har nämligen övergivit min tidigare idé att ha en strikt åtskillnad mellan dragonernas och kavalleristernas hästfärger, så det kommer istället att bli en viss överlappning. Den avgörande orsaken till denna förändring är att ”burnt umber” (mellersta hästen) visade sig inte vara så mörk som jag först trodde. De färgkartor som Vallejo tillhandahåller är värdelösa och ger ingen bra vägledning till hur färgerna kommer att se ut när de har målats på figurerna.

Vid sidan av dessa fem bruna nyanser kommer jag nog även att använda svart färg den dagen det blir dags att måla drabantkåren. Det mest exklusiva kavalleriförbandet ska givetvis ha kolsvarta hästar. Problemet med svarta hästar är dock hur man ska uppnå kontrast med remtyget som också är svart. Figurmålare brukar vanligen måla remtyget med ljus färg ifall hästen är mörk (och vice versa), men även om det är en estetisk tilltalande lösning så är det inte verklighetstroget. Jag funderar på ifall man kan uppnå åtminstone lite kontrast om man använder Humbrols matta färg till remtyget och Vallejos glansiga färg till hästen.

Hästarnas remtyg brukar jag för övrigt kalla för betsel. Men min brorsdotter har upplyst mig om att det minnsan heter ”tränsar”. När jag undersökte saken närmare visade det sig att ”betsel” numera är en föråldrad term i hästvärlden.

Det här inlägget postades i Färger. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sju nyanser av brunt

 1. Henrik Andersson skriver:

  Tycker du ska måla den röda hästen som en dalahäst och ge syskonbarnet den i julklapp!

  Vilket regemente tillhör den vite ryttaren?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Den vite ryttaren är en ryss som tillhör det Moskovska
  dragonregementet.

  Det är fullt möjligt att jag någon gång kommer att ge mina syskonbarn tennsoldater som present. Hittills har de dock varit mer intresserade av att själva måla dem. Särskilt ”vagnarna” som de kallar kanonerna för. Men de klagar över mitt tråkiga sortiment av färger. Det är en stor brist att jag inte har rosa eller lila! Så jag tror inte de går igång på dalahästar utan det är snarare My Little Pony som gäller för dem.

 3. Micke skriver:

  Hade de finska ryttarförbanden samma krav på färgsättning som de inhemska i Sverige. Jag funderar på att måla Nylands kavalleriregemente eller något av de andra finska ryttarförbanden. Är det något avvikande i uniformspersedlar eller utrustning som skillde förbanden i Finland från de ”inhemska”?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  I princip skulle de finska uniformerna se likadana ut som de i egentliga Sverige. Visserligen hade de finska kavalleriregementena grå rockar i början av kriget, men även i egentliga Sverige varierade rockfärgerna (Livregementet & Södra Skånska i ljusblått och Bohuslän i grönt).

  För de finska infanteriregementena finns det dock anmärkningsvärt få uppgifter om västar, vilket skulle kunna innebära att sådana inte utdelades utan att soldaterna fick använda civila västar istället. Ett sådant system gällde vid de utskrivna regementena i den dansk-norska armén. Danska lantmilisregementen fick endast ut västar ifall de skulle dra ut i fält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *