Livdragoner och östgötar

Ja, då är jag äntligen klar med min livdragonskvadron, vilket även är min allra första svenska dragonskvadron. Det var på tiden att jag skaffade en sådan, även om det bara är fanan som avslöjar att dessa tennfigurer är dragoner.

Endast de meniga ryttarna är nya eftersom standrabäraren och pukslagaren är gamla östgötar som jag målade om. Något som röjer pukslagarens östgötska ursprung är utformningen av galonerna på ärmuppslagen. Östgötarna var det första kavalleriregemente som jag målade och då följde jag Prince Augusts målningsbeskrivning för den karolinska trumpetaren och målade silverkvadrater på ärmarna. Det är dock svårt för mig att få rutorna att se snygga ut och dessutom är Prince Augusts trumpetarbild den enda gången jag sett sådana ”rutor” så de andra regementenas trumpetare har fått ränder på sina ärmuppslag istället. Livdragonerna har dock fått rutor på ärmarna eftersom jag valde att måla över min före detta östgötske pukslagares  silverdekorationer med guld istället för att täcka dem med blå färg och börja om från början.

Själva puktrumman är täckt med en pukfana med samma färger som schabraken. Jag skulle dock tro att de riktiga pukfanorna var vita med gulddekorationer (Karl XII:s namnchiffer?). Vit pukfana på en vit häst blir dock inte så bra och jag är inte skicklig nog att måla dekorationer så det fick bli en spartansk puktrumma.

Slutligen har jag även målat ytterligare sju östgötar:

Dessa östgötar som är de absolut sista nya tennsoldaterna under detta år ska förstärka min stora Östgötaskvadron. Tillsammans med fristående officer som hade blivit över vid en tidigare omorganisation kommer dessa att öka styrkan på den stora östgötaskvadronen från 34 ryttare till 42 ryttare. Anledningen till denna utökning är att min stora livgardesbataljon har förstärkts i flera omgångar och eftersom skvadronen och bataljonen från början var i samma skala är det lämpligt att även förstärka skvadroner.

Ett långsiktigt mål som hägrar är att komma upp i skala 1:1 och ha ett helt kompani med 125 meniga ryttare plus befäl. Min stora skvadron har visserligen två standar och ska därför representera två kompanier med sammanlagt 250 meniga plus befäl, men det bygger på en felaktig uppfattning att karolinska skvadroners storlek (vilket möjligen kan ha varit korrekt i början av kriget men inte vid Poltava). När jag först gjorde Östgötaskvadronen utgick jag från Prince Augusts instruktioner som då innehåll två standarbärare (numera har de bara en standarbärare i sin skvadronplan).

En skvadron på 125 ryttare känns dock i nuläget väldigt avlägset. Jag är nämligen rätt trött på att måla tennsoldater just nu och det ska bli skönt att ta en längre paus från målandet. Helt klar för i år är jag emellertid inte eftersom jag hållar på att måla om hästar på de befintliga skvadronerna. Detta kommer nog att ta några veckor så uppdateringen av tennsoldatsgalleriet kommer att skjutas upp till september.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *