August den starkes garde

Så kommer till slut bilderna på mina sachsiska gardessoldater. August den starke hade två gardesregementen: det polska gardet samt det sachsiska (eller tyska) gardet. Men vilket garde som mina tennsoldater tillhör är inte bestämt ännu. Båda gardesregementena hade röda rockar med vita uppslag och de skiljdes åt genom att ett regemente hade tennknappar och det andra hade mässingknappar. Min litteratur är dock oenig om vilket garde som hade vilka knappar.

Visserligen målar jag vanligen inte ut knappar på mina tennsoldater men jag låter  knappfärgen bestämma vilken färg som skospännen, livremsspännen och handtag på värjorna har. I detta fall är de målade med mässingfärg vilket innebär att de tillhör det tyska gardet enligt Lars-Eric Höglund och det polska gardet enligt Daniel Schorr.  De olika buden om knapparna är tyvärr bara en i mängden av motstridande uniformsuppgifter från de båda herrarna och jag har ingen aning om vem jag ska fästa tilltro till. Daniel Schorr har dock under en längre tid angett att hans sidor är i behov av en revision och att en sådan är planerad. Förhoppningsvis kommer den att bringa klarhet huruvida skillnaderna beror på olika uppgifter i källorna eller rena slarvfel.

Enligt Lars-Eric Höglund hade båda gardena exakt samma fana medan Daniel Schorr anger två olika fanor (som dock är förvillande lika). Jag har använt mig av den fana som förekommer i Höglunds bok och som enligt Schorr tillhörde det Sachsiska gardet. Med andra ord fel fana ifall det är Schorr som har rätt om knapparna.

Jag skulle kunna fortsätta ett tag till med alla problem jag har haft med att skildra den sachsiska arméns uniformer på grund av litteraturens motstridiga uppgifter. Men istället för att ta upp de aspekter av min hobby som ger mig gråa hår ska jag visa ännu en bild på det som gör hobbyn rolig, nämligen det färdiga resultatet:

Mina sachsiska tennsoldaters placering i bokhyllan, framför det norska regementet Vesterlenske.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *