300-års jubileum närmar sig

Det blir inga bilder på tennsoldater den här veckan. Istället bjuder jag på en smygpremiär på något som förhoppningsvis ska vara klart den 28 februari. Den dagen är det nämligen 300 år sedan slaget vid Helsingborg och jag har sedan en lång tid planerat att ha sidor om detta slag i samma stil som mina sidor om Poltava, Ljesna och Fraustadt. Dessvärre har jag inte den tid jag skulle behöva för att få göra allt det jag vill (den ursprungliga tanken var att i samma smäll få med slaget vid Gadebusch). Den här helgen har nästan varenda vaken timme gått åt att tapetsera väggar och lägga golv, vilket effektivt satte stopp för min mycket fåfänga förhoppning att göra klart Helsingborgssidorna idag.

Det jag har hunnit med är endast sidan om den svenska arméns uniformer i slaget vid Helsingborg (publicerad på hemsidan idag men än så länge endast länkad från den här bloggen. Den danska sidan kommer att ta längre tid och det är inte helt säkert att jag blir klar till jubiléet.

När Helsingborgssidorna är uppe kommer det bara vara Gadebusch och Kliszow som saknas (eventuellt även Narva). Därefter kommer jag inte att lägga till fler slag utan istället ägna mig mer åt fördjupning i stil med det fortfarande ofullbordade Poltava.

Motiveringen till detta urval är som följer. Poltava är givet eftersom mina tennsoldater är gjorda för detta slag.  Sedan ville jag ha slag där sachsare och danskar var inblandade, därav Fraustadt och Helsingborg. Men den danska armén bytte från grå till röda uniformer år 1711 så det tycktes vara en god idé att ha med två slag så att båda uniformsuppsättningarna blir illustrerade, därav Gadebusch. Med dessa slag skulle de tre motståndarna till Sverige bli väl illustrerade. Men huvudintresset är den svenska armén och jag ville ha slag som täckte in så många regementen som möjligt, därav Ljesna där de flesta landskapsregementen som inte var med i Poltava (formellt sett)  deltog. Sedan ville jag även ha en god kronologisk spridning och även täcka in de tidiga krigsårens uniformer, därav Kliszow. 

Planen var därmed klar, sex fältslag skulle beskrivas. Två med Sachsen som motståndare, två med Ryssland som motståndare och två med Danmark som motståndare. Hade det bara funnits ett fältslag där de norska regementena deltog skulle jag även ha tagit med det. Sedan är det svårt att inte frestas ta med den största svenska segern av dem alla, Narva. Men nu vaknar realisten. Hur ska jag någonsin hinna göra allt det här och allt annat jag vill göra på hemsidan?… Jo, någon gång… någon gång kommer det att bli klart och det kommer att bli fantastiskt bra. Men jag kanske blir tvungen att först frysa ned min kropp i väntan på att vetenskapen har funnit ett botemedel mot åldrandet.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *