Danska uniformer och slaget vid Gadebusch

I förra veckan var jag i Köpenhamn och besökte bland annat Töjhuset, Danmarks motsvarighet till Armémuseum. Själva muséet var dock ingen höjdare eftersom det håller på att renoveras och det enda som är öppet just nu är nedervåningen som enbart har gamla kanoner uppställda. Men i museishopen fann jag en högst intressant bok, nämligen ””Den danske hærs uniformer i 1700-tallet” av Karsten Skjold Petersen från 2005.  Äntligen har jag hittat en bok som innehåller information om exakt när de olika danska regementena gick över till röda rockar.

Boken innehåller förstås mycket annat också och i vanlig ordning är den inte samstämmig med min övriga litteratur. Behovet av att sammanställa informationen om den danska arméns uniformer i ett mer överblickbar format har därför ökat och jag har den senaste veckan återupptagit arbetet med mina sidor om den dansk-norska armén. Jag är nästan klar med det danska infanteriet och arbetar jag väldigt flitigt är jag kanske klar redan i nästa vecka.

Karsten Skjold Petersens bok är inte heller den enda danska litteraturen som jag har stiftat bekantskap med under den gångna veckan. Jag har lånat det danska generalstabsverket ”Bidrag til den store nordiske krigs historie” för att fördjupa mig i slaget vid Gadebusch. Egentligen skulle jag ha lånat den redan i våras när jag gjorde klart Gadebuschsidorna, men jag kunde inte hitta den i bibliotekskatalogen eftersom jag hade stavat en bokstav fel. Nu har jag iallafall fått tag i den och informationen i detta verk är mycket mer pålitligt än den sajt jag hade förlitat mig på innan (den hade hämtat sin information från 1800-talshistorikern Vaupel som var en notorisk slarvpelle).

Allt detta har resulterat i en omfattande revidering av Gadebuschsidorna med avseende på både de danska uniformerna och slaguppställningarna. Dessutom har jag lagt till bilder. Även den danska Helsingborgssidan har fått uniformer ändrade. Ytterligare revideringar kan bli aktuella när jag går igenom kavalleriet mer noggrannt och eventuellt kommer jag att lägga till fler sidor om Gadebusch. Allt beror på hur mycket jag hinner med. Mina andra projekt får tills vidare anstå.

 

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

3 svar på Danska uniformer och slaget vid Gadebusch

 1. Henrik Andersson skriver:

  Innehåller boken något som dina ”svenska böcker” inte innehåller?
  Nämns de svenska uniformerna?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Det enda svenska bok jag har är Lars-Eric Höglund vars uppgifter baseras främst på de kungliga förordningarna från 1699, 1711 och 1716 som stadgade vilka färger de olika regementenen skulle ha samt andra lättillgängliga källor. Den andra litteraturen har samma tillvägagångssätt. även om Torstein Snorrason är mycket mer detaljrik än de övriga. Karsten Skjold Petersen har däremot gått igenom Töjhusets räkenskaper och redovisat den tillgängliga informationen om vilka uniformer som faktiskt delades ut och vid vilka tidpunkter.

  Svenska uniformer nämns inte men däremot tycks danskarna konstigt nog ha experimenterat med blå rockar under några år i början av 1700-talet.

 3. Henrik Andersson skriver:

  De flesta uniformer tycks ju ha gått i rött, blått och vitt i Europa.
  Ryssarnas gröna är väl ganska ovanlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *