Första omgången av de nya pikenerarna

Tio splitter nya pikenerare har nu blivit klara. Ytterligare femton kommer i nästa omgång. Den här omgången innehåller karpusgänget som kan föreställa såväl dalkarlar vid Poltava som sörmlänningar vid Helsingborg. Nästa omgång har alla hattar. Eftersom jag har använt form 906 för att ”skörda” karpuser har det även slunkit med fyra västerbottningar i den här omgången. I likhet med ett tidigare tillfälle tyckte jag det var onödigt att förstöra lyckade gjutning av en skjutande grenadjär så jag lät måla dessa till västerbottningar. Vill jag någon gång göra en skjutande Västerbottenbataljon har jag redan en tredjedel av den färdig. De pikenerare som håller piken vertikalt kommer att ingå i en bataljon som står i halt. Musketerarna, underofficerarna och trumslagarna är redan gjorda och det enda som saknas förutom pikenerarna var officerare. Dessa har jag också gjort i den här omgången genom att gjuta en fanbärare som fått Södermanlands livfana och genom att måla om en pikenerare vid Smålands tremänningar till en officer. I nästa omgång kommer Smålands tremänningar  få en ny uppsättning pikenerare och de två gamla som ännu återstår kommer då att i likhet med sina kamrater bli befordrade till officerare.

Av rent praktiska detaljer så kan jag berätta att det var ganska besvärligt att klistra fast pikarna på de figurer som håller piken vertikalt. Å andra sidan var de figurer som håller pikarna horisontellt väldigt lätta. Det var nästan så att man inte behövde använda klister.  De pikenerare som håller piken snett uppåt är väldigt framtunga och när man förser dem med en 12,5 cm lång pik befinner man sig på gränsen för vad de klarar av att hålla utan att falla framåt. När jag klistrade fast pikarna lät jag dem först torka på en tidning som var en aning bucklig och på det underlaget kunde de inte alls stå stadigt. Det måste vara helt plant!

För att få pikenerare som höll piken snett uppåt hade jag tidigare använt mig av officeren i form Nr 903. Dessa kommer nu att ersättas av Prince Augusts nya pikenerarposer.  De som har hattar (Smålands tremänningar) kan jag ju som sagt måla om till officerare men de fem dalkarlar med karpus är nu helt oanvändbara. Jag kommer dock inte att smälta ned dessa utan spara dem som ett minne över en svunnen tid. Nedan följer en bild på de kvarvarande pikenerarna av den gamla stammen.

En av de nya pikenerarna har placerats i förgrunden som jämförelse. Det stora problemet med att använda form Nr. 903 till denna pikenerarpose är ju som synes att den håller piken för högt. Jag var tvungen att förse dem med korta 9 centimeterspikar (som motsvarar 4 meter istället för 5,5 meter) för att pikspetsen inte skulle hamna orimligt högt uppe.

Det lilla svarta som syns på högra kanten är för övrigt bandet till mitt mobila bredbandsmodem. Det fungerar fortfarande inte eftersom jag har varit bortrest och inte kunnat åtgärda det. Men på onsdag eller torsdag får jag ett nytt modem och då behöver jag inte längre låna andras datorer för att få tillgång till Internet.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *