Svenska dragonfanor och danska infanterifanor

Jag fick för en dryg vecka sedan en förfrågan om huruvida jag även skulle göra karolinska dragonfanor eftersom han behövde en sådan till livdragonerna. Svaret är att jag planerar att under sommaren täcka in alla standar och dragonfanor till livdragonerna och de indelta regementena. Men det tar ju numera inte så lång tid för mig att göra fanark så jag passade på att redan nu göra livdragonernas (och Bohusläns) fanor.

Livdragonerna 1700-1709

Livdragonerna 1710-1718

Livdragonerna 1718-

Bohusläns dragoner 1670-1719

Alla dessa fanor är samlade på den här sidan.

Jag gjorde även tre danska infanterifanor så att alla danska landskapsregementet och alla kända infanterifanor från slaget vid Helsingborg finns representerade på sidan med motståndarfanor.

Jylländska regementet

Själländska regementet

Prinsen av Hessens regemente

För den som vill återskapa det danska infanteriet i slaget vid Helsingborg finns det nu fanor för Livgardet, Drottningens livregemente, Fynska, Jylländska (alla i första linjen) och Prinsen av Hessens regemente i andra linjen samt Prins Christians regemente i den högra flygeln. Det som saknas är grenadjärkåren som stred i första linjen och som eventuellt hade fanor samt Östsjälländska,Västsjälländska och Lolländska lantmiliserna som stred i andra linjen. Dessutom har jag inga fanor för Marinregementet och Lepels regemente som befann sig i vänstra flygeln.

Allt som allt är det därför bara hälften av infanteriregementena som av döma av Höglunds bok har kända fanor. Detta känns lite märkligt jämfört med förhållandena på den svenska sidan. Förhoppningsvis så ska det dock gå att luska fram mer information om danska fanor.

Jag har inte lyckats hitta några Helsingborgsfanor när jag sökte i Digitalt museum. Men det är intressant att notera att stilen på de danska fanorna inte verkar skilja sig nämnvärt vare sig det är frågan om troféer från Karl X Gustavs krig eller från Karl XIV Johans.

Jag har tidigare haft vissa förhoppningar om att i slutet av våren lägga upp fördjupningssidor om den danska arméns uniformer. Men eftersom jag i år har ägnat så mycket tid åt fanor och standar är det inte längre ett realistiskt mål och även sommaren känns fulltecknad just nu. Hoppet är dock inte ute för att ett par sidor om uniformerna i slaget vid Gadebusch kan komma upp på hemsidan i maj eller juni.

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

3 svar på Svenska dragonfanor och danska infanterifanor

 1. Henrik Andersson skriver:

  Säljer du fanor?
  Och i så fall, vad kostar dom?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Nej, de är gratis. Det är bara att gå in på hemsidan, klicka på fanorna och sedan skriva ut dem.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Är ju bra om man har skrivare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *