Befolkningssidorna har (delvis) uppdaterats

De allra mest populära sidorna på min hemsida handlar inte om tennsoldater. De handlar inte heller om svenska kungar (även om de har höga placeringar i topplistan). Nej, den mest populära delen av hemsidan är de engelskspråkiga sidorna med befolkningsstatistik. Jag har i dessa (och de svenska) försökt visa de europeiska ländernas historiska befolkningstal för vart tionde år. Eftersom de senaste befolkningstalen är för åren 2000 eller 2001 kan man tycka att det högt tid att uppdatera dessa nu. Jag har också nyligen lagt till nya uppgifter, men endast för de skandinaviska länderna. Resten får vänta till sommaren. Anledningen till dröjsmålet är att Sveriges och Finlands (och även Tysklands) befolkningstal utgår från läget den 31 december. Till skillnad från Danmark, Norge och Island som utgår från 1 januari. Sedan är  det alltid ett par månaders fördröjning innan befolkningstalet för den aktuella dagen publiceras. Tysklands motsvarighet till SCB hade fortfarande bara 2009 års befolkningstal när jag kollade senast. Sedan har vi Storbritannien som håller stora folkräkningar vart tionde år och de kommer att genomföra en sådan i april. Även för dem kommer det sedan att dröja ett tag innan de slutgiltiga siffrorna offentliggörs. Så om någon undrar har jag alltså inte glömt bort befolkningssidorna. Men med undantag för de skandinaviska sidorna kommer jag att vänta med uppdateringen tills alla länder har redovisat sina officiella siffror för 2010 eller 2011.

För att få plats med de utökade tabellerna har jag också gjort sidorna i den historiska atlasen bredare. Det är min avsikt att ändra alla befintliga sidor med bredden 732 bildpunkter (exklusive annonsblock) till 832 bildpunkter (+ ett 160 punkter brett annonsblock). Detta blir min slutgiltiga anpassning till bildskärmsformatet 1032 x 768 som verkar vara den vanligaste upplösningen. Det ska dock inte vara särskilt besvärligt att läsa sidorna även om man har upplösningen 800 x 600 bildpunkter (som förr i tiden var standard). Karolinersidorna är ännu bredare (980 bildpunkter) eftersom bilderna kräver mer utrymme, men även där ryms själva brödtexten (och brödbilderna) inom 800 bildpunkter.

Har ni orkat läsa ända hit kan ni vara intresserade av följande diagram som jag har skapat för den uppdaterade sidan om de svenska länens andel av rikets befolkning:

Svenska landsdelars andel av Sveriges befolkning (inom dess nuvarande gränser)

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *