Nya fristående tennsoldater

Ännu en grupp tennsoldater har nu anlänt till min samling. Men vad är det här för figurer? Det skulle kunna vara en skara karoliner som kommit bort från sina förband och nu försöker fly från Poltavas slagfält. Från Roos’ styrka har vi tre västerbottningar som skjuter och tre dalkarlar som laddar sina musköter. Från huvudstriden har vi fyra grenadjärer som kastar handgranater. De med gula galoner på hattarna är småländska tremänningar och de med vita galoner är upplänningar. Två uppländska trumslagare har också anslutit till gruppen tillsammans med två underofficerare från Södermanlands regemente (som stred vid Poltavas belägringsverk).

Anledningen till att jag gjorde dessa figurer beror på att min småländska tremänningsbataljon ursprungligen hade två handgranatkastande grenadjärer. Eftersom jag senare insåg att deras grenadjärer med stor sannolikhet hade hattar bytte jag ut dem med två laddande musketerare. Konstigt nog tänkte jag då inte tanken att fila bort mössorna och ersätta dem med hattar. Detta trots att jag hade gjort den omvända processen många gånger. Men… bättre sent än aldrig. Nu har den småländska tremänningsbataljonen fått tillbaka sina handgranatkastande grenadjärer.

De gamla grenadjärerna med mössor (plus en likadan fristående grenadjär)  hade jag sparat eftersom jag gillar den figuren trots att den var en sällsynt syn under stora nordiska kriget. Och av samma anledning valde jag nu att bara byta ut mössan mot en hatt på en av dem och gjuta tre helt nya grenadjärer med hattar. På så sätt har jag nu sex handgranatkastande grenadjärer: två dalkarlar med mössor (som inte syns på bilden), två upplänningar med den typiska karolinska uniformen och två smålänningar med gula galoner på hattarna.

De två laddande musketerarna i smålandsbataljonen som med detta blev arbetslösa gjorde jag till dalkarlar genom att byta ut hattarna mot karpuser. Jag lät även komplettera dem med en nygjuten laddande musketerare som håller musköten vertikalt. På så sätt fick jag båda poserna i karpusvariant. För att få tag på de karpuser som behövdes till transplantationen använde jag form 906. Men när jag fick helt lyckade gjutningar tyckte jag att det var synd att smälta ner dem igen så jag behöll dem och målade dem som västerbottningar.

Det var annars min tanke att göra slut på det återstående tennet genom att gjuta figurer som i framtiden kan användas till att skapa en laddande  upplandsbataljon och en laddande bataljon med dalkarlar. Därav trumslagarna och underofficerarna. De sistnämnda blev dock målade som sörmlänningar på grund av problem med metall som jag köpt från tradera. Jag kommer att förklara dessa problem närmare i en senare bloggpost. Men det innebar att jag fick byta inriktning från en laddande bataljon till en bataljon södermanlänningar som står i halt. Dessa kan dock komma till användning för att åskådliggöra slaget vid Helsingborg då sörmlänningarna stod i den andra linjen.

Men dagens begivenhet var främst grenadjärer med hattar och här kommer en närbild på dem (som dessvärre är grynig):

Om någon undrar så kommer hattarna från formen med karolinermotståndar-trumslagare. Motståndarhattarna har tydligare detaljer och är inte lika tillplattade på sidorna som Prince Augusts karolinerhattar tenderar att vara.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

23 svar på Nya fristående tennsoldater

 1. Henrik Andersson skriver:

  Vilken sorts tenn använder du?

  Är det inte dags att höra av sig till Prince August och be dom göra grenadjärer med hatt?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Till dessa tennsoldater använde jag Prince Augusts vanliga standardmetall. Jag köper dock då och då metall på tradera när tillfälle uppstår att köpa mycket till ett lågt pris. Men jag blir ofta besviken på ”traderametallens” kvalitet.

  Den bästa strategin just nu att få Prince Augusts att göra fler formar är att köpa de nya formar som släpptes i februari. För om försäljningsssiffrorna inte motsvarar deras förväntningar får vi nog återigen vänta två decennier innan de kommer ut med något nytt i den serien. Detta oavsett hur mycket vi tjatar på dem.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Tänkte börja skriva på deras forum men deras inloggning är lite krånglig.
  Men vet du var man kan köpa äldre P A formar Holgers gammla formar i första hand. Att köpa från Ireland verkar lite bökigt.

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Om du vill köpa Holger erikssons formar i Sverige så är tradera det ända ställe där de bjuds ut till försäljning. Men det stället verkar du redan känna till. Jag noterade nämligen att någon med ett användarnamn som påminner om din mejladress hade bjudit på några formar som auktionerades ut. 🙂

  Att köpa från Irland är dock inte bökigare än att köpa saker på tradera. Och köper du en större mängd formar eller metall vid ett och samma köptillfälle blir det dessutom billigare än att köpa i en svensk hobbybutik. Deras webbutik kan räkna om priserna till svenska kronor så det enda som du behöver räkna på själv är vikten på din beställning. Ju högre vikt desto högre porto. Fast om vikten ligger mellan 1,2 och 1,6 kilo behöver du inte betala för frakten.

 5. Henrik Andersson skriver:

  Ja jag har bjudit lite. Men man verkar riskera få dubletter i mängd om man köper där.

  Och vissa är jag inte alls intresserad av. Den större modellen 54 där man måste sätta ihop soldaten verkar ju lite för bökig.

  Problemet med 25 mm Napoleon är att det är ganska dåligt med målningsbeskrivning. Och med tanke på att P A:s karoliner inte alltid var korrekt så blir det nog svårare när det gäller fransmän, hannovrare och britter.

 6. Örjan Martinsson skriver:

  Jo, det är lite irriterande att de som säljer på tradera så ofta väljer att auktionera ut allting i en stor klump istället för att ha separata auktioner. Själv är jag bara intresserad av att få tag i metall men även jag har fått ett par dubletter (906 & 935) när jag handlat på tradera.

 7. Henrik Andersson skriver:

  P A säljer något som heter 5 star metal. Något du har erfarenhet av?
  Model metal är väl bäst förstås.

  Minns att jag i yngre dagar köpte tenntackor och smälte ner. Resultatet blev ganska bra om man gjorde tex 40mm figurer. 25mm figurer var det inte så bra till. Men det är ju inte standard metal heller.

  Auktioner på intenet är som du skriver allt eller inget. Tenn hittar jag inte.

  Finns det någon som har Holger Eriksson formar så kan ju han eller hon höra av sig.
  Min email är skaraborg76@hotmail.com

 8. Örjan Martinsson skriver:

  Jag har inte prövat den femstjärniga metallen. Men enligt Prince August själva är den bara en aning bättre än standardmetallen. Kilopriset ligger däremot på samma nivå som modellmetallen. Den är egentligen bara till för de människor som tror att det är livsfarligt att hantera bly.

  För övrigt kommer det nog att komma en bloggpost från mig någon gång där jag mer utförligt berättar vilka erfarenheter jag har haft av ”traderametallen”.

 9. Henrik Andersson skriver:

  Vad bra!

  Har du erfarenhet av annan metall?
  Jag skrev ju lite om tenn som jag köpt.

  Men har P A inte längre dansk/rysk trumslagare o fanbärare till salu längre?

  Karoliner officeren borde väl nästan kunna göras om till pikenerare? Ena handen är ju fri. Aldrig gjort något försök?

 10. Örjan Martinsson skriver:

  Nej, förutom Prince Augusts metall har jag bara köpt från tradera.

  Att formen DK1-03 inte längre är till salu på Prince Augusts hemsida var en nyhet för mig. Det måste isåfall ha hänt nyligen. Förhoppningsvis har de bara sålt slut på lagret och i färd med att tillverka nya. Jag har svårt att tänka mig att de ska sluta sälja den för gott när de fortfarande säljer Holger Eriksson-former från 60-talet trots att de ersattes av 900-serien på 80-talet.

  Karolinerofficeren har jag faktiskt gjort till pikenerare. Jag har gjort sådana till såväl en bataljon dalkarlar som till mina småländska tremänningar.

 11. Henrik Andersson skriver:

  Själv har jag planer på följande

  Göra en grupp bohusländska dragoner. Och göra dom i Holger Erikssons modeller. Tycker det passar in med dragoner i den serien då några ryttare håller i gevär.

  Atrellerigrupp typ två kanoner med besättning. Förut gjorde jag artellerister i blå uniform. Dom ska ha fått det 1712 tror jag. Men nu blir det en grupp med den äldre grå uniformen.

  Sedan ska jag göra manskap ur regementen som jag tycker har intressanta uniformer.

  Har föresten skrivit till Höglund om Holsteins uniformer.

 12. Örjan Martinsson skriver:

  Du skulle kunna rikta in dig på det bohuslänska fälttåget som ägde rum sommaren 1711. En norsk styrka invaderade då norra Bohuslän med understöd från den danska flottan. Jag känner visserligen inte till om det ägde rum några egentliga strider och inte heller vilka regementen som deltog på den svenska sidan. Men rimligen borde Bohusläns dragoner och flera andra regementen från Västra Götaland ha deltagit.

  Apropå de där tenntackorna som du nämnde. Var fick du tag i dem? Och hur hög var halten tenn i dem? Jag missade de här uppenbara följdfrågorna eftersom jag själv är på väg att varva ned med tenngjutningen och inte planerar något större metallinköp i den närmaste framtiden.

 13. Henrik Andersson skriver:

  Västra Götaland fanns inte på den tiden. Det fanns landskap och län, inte tramsiga storlän…

  Tenntackorna hittade vi tror jag i någon hemslöjds affär.
  Detta hände i slutet av 80-talet. Men jag minns att dom vid sidan av tenntackorna hade tennsoldater för att visa att tennet kunde användas till tennsoldater.
  Eftersom kvaliten var llite sämre än P A standardmetall så var det nog lite mindre tenn.
  Det var också ett väldans arbete med att smälta ner tennet till mindre bitar.

 14. Örjan Martinsson skriver:

  Ja, ja, men nog fanns det ett Götaland på den tiden och en västlig del av denna region.

  Och om du tror att storlän är något modernt påfund är du helt fel ute. 1716 lät Karl XII inrätta ett generalguvernment som omfattade hela Västergötland, Dalsland, Bohuslän, Halland och Värmland. I likhet med inkomstskatt och högertrafik var Karl XII även i detta avseende före sin tid. Men alla dessa nymodigheter avskaffades omedelbart efter hans död.

 15. Henrik Andersson skriver:

  Ja ja. men Västra Götaland har kommit in i språkbruket senaste åren även då det gäller historisk tid.
  Och det är lite fel.

  Men vilka stred i Uddevalla området 1711?
  Det är ett fältåg som knapapst har fått stor uppmärksamhet.

 16. Örjan Martinsson skriver:

  När jag undersökte det närmare visar det sig att fälttåget bara varade från den 21 augusti till 16 september, vilket är datumen då norrmännen passerade Svinesund (datumen följer troligen den gregorianska kalendern).

  Ett par svenska dragonkompanier ska ha beskjutit de norska förtrupperna innan de brände alla broar och retirerade till Uddevalla där den svenska armén tog ställning. En mindre svensk styrka säkrade flanken i Dalsland. En svensk soldat ska ha förlorats i en strid mot skidlöparkåren vid en bro i Kvistrum natten mellan den 27 och 28 augusti. Den 6 000 man starka norska armén nådde Herrestad 6 km norr om uddevalla den 29 augusti. Men den understödjande flottan kunde inte ansluta på grund av den svenska flottans aktiviter och i Uddevalla hade Burensköld befäst sin ställning och samlat 3 000 man kavalleri samt 2 300 man infanteri plus uppbådade bönder. och fler förstärkningar var att vänta. Den norske generalen Lövendal drog sig tillbaka till Kvistrum där han stannade i åtta dagar. Den 3 september var skidlöparkåren inblandad i en strid med svenska dragoner. Svenskarna förlorade några soldater och hästar. Den 8 september sänktes ett svenskt fartyg och en löjtnant och 10-12 man gick förlorade. Slutligen den 16 september återvände norrmännen iväg.

  De svenska dragonerna som nämns borde rimligen vara Bohuslän och då har du en ovanlig färgkombination för striden den 3 september. Svenskar i gröna rockar med gula uppslag och den norska skidlöparkåren (som på sommaren var ett grenadjärförband) i blå rockar med vita uppslag.

  Via googling fick jag även fram att Västgöta-Dals regemente deltog i fälttåget. Den text som jag refererade till nämner bara de norska regementena: Värvade regementet, Akershus, Smaalenske, Bergenshus, Vesterlenske, 2:a Trondhejmske samt skidlöparkåren och två dragonregementen (Kruse och Ötken).

 17. Henrik Andersson skriver:

  Att västgöta-dal var med är väl mest troligt. För de var väl hemma stora delar av kriget.
  Även bohusläns dragoner var ju i hemlandet.

  Höglund hade ju med i sina böcker karoliner med grå rock och gula uppslag. Och hade inte något tyskt regemente blå rock med orange uppslag?

  Britterna var ju med på ett hörn under kriget. Men finns det någon säker uppgift om att strid förekom.
  1704 brakade ju ett svenskt fartyg i strid mot engelsmän. Men då var det ju fred. Bråkade vem som skulle visa vem respekt.

 18. Örjan Martinsson skriver:

  Det Bremiska regementet hade orangea uppslag. Överhuvudtaget var färgrikedomen stor i de tyska besittningar. Uppslagen var vita, gula, orangea, röda och det var den sistnämnda färgen som var vanligast.

  Den brittiska flottans aktiviteter har jag ingen bra koll på men deras insatser mot den svenska flottan gick mest ut på att med sin blotta hotfulla närvaro förhindra svenskarna från att genomföra några offensiva operationer. Officiellt var brittarna neutrala och bara där för att skilja de stridande parterna åt, men det var ju svenskarna som missgynnades. I slutet av kriget ska det dock ha varit svenskarna som gynnades och ryssarna som missgynnades av den neutrala brittiska flottan. Jag har för mig att det faktiskt gick så långt så att flottan bombarderade ryska befästningar för tvinga fram ett slut på kriget. Några markstrider var det dock inte frågan om. då som nu föredrog stormakten att bomba från avstånd.

 19. Henrik Andersson skriver:

  Svenska kapare anföll ju alla möjliga fartyg i Östersjön. Något brittiskt frtyg måste ju ha anfallits.
  Och neutral var dom väl egentligen inte då dom var i förbund med Hannover.

 20. Henrik Andersson skriver:

  Varit i kontakt med PA. formen som DKi-03 finns inte längre pga skada.
  Och de vet inte när det blir lagning.

 21. Henrik Andersson skriver:

  Om man ska tro grenadjären i Åberg o Göranssons bok karolinerna så har han en annan teknik med att kasta handgranten än vad tennfigurerna har. Han står med armarna rätt ut på sidorna och kastar sedan.
  Gick ju något program för några år sedan på tv där en man utklädd till grenadjär kastade handgranat enligt samma princip.

 22. Örjan Martinsson skriver:

  Det kan vara så att både Prince August och Göte Göransson har tagit hänsyn till formatet (halvrund tennsoldat och sidlayout) när de har skapat sina grenadjärposer. Tar man det i beaktande framstår skillnaden som obetydlig. De olika uppfattningar som råder om hur grenadjärer kastade tycks annars snarare handla om huruvida de tillämpade överhandskast eller underhandskast.

 23. Henrik Andersson skriver:

  Måste väl finnas något reglemente om hur man ska kasta. Eller någon sorts intruktion?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *