Prince Augusts nya formar har lanserats!

Här följer en extraordinarie bloggpost med anledning av nyheten från Prince August:

De nya pikenerarna som nu äntligen har lanserats ser ut precis som på fotot som jag fick se i våras (minus målarfärgen) och jag har egentligen redan kommenterat dem i ett tidigare inlägg. Fast jag noterade inte då att figurerna faktiskt hade polisonger! Vad som ligger bakom det designbeslutet har jag ingen aning om, men det kan ju inte vara så lämpligt att plötsligt byta frisyr när man redan har gett ut åtta infanteriformar med sexton figurer i karolinerserien (varav två pikenerare). Även fundamenten är annorlunda jämfört med de tidigare formarna.

Hursomhelst är åtminstone tre av de nya figurerna ett mycket välkommet nytillskott som gör det möjligt att skapa fler intressanta formationer. För mig innebär det att jag inte längre behöver använda officeren i form Nr. 903 som substitut för pikenerare i en defensiv pose eller använda en marcherande pikenerare när jag egentligen vill ha en stående.

Min gamla synpunkt om att en av figurerna är en onödig dublett kvarstår dock och jag saknar fortfarande en form med en rysk pikenerare (även om det nu finns svenska pikenerare som fungerar bättre som substitut).

Av intresse är också att de nya pikenerarformerna innehåller bonusföremål som kan användas för att dekorera slagfälten. Dessa är en musköt, värja och en halvpik för officerare.

Dessutom tillkommer pikspetsar som är tänka att, med hjälp av en borr, fästas på små kopparskaft. Tre skaft medföljer varje form och sedan är det tänk att man ska köpa fler sådana som Prince August säljer i tiopack för 3 euro. För mig låter det dock som rätt dyrt med tanke på att jag för samma summa har köpt en rulle med bindtråd som fortfarande inte har gått åt trots att jag har gjort långt över hundra pikar. Och att mina pikar är en aning böjda är ju inte heller ett stort minus med tanke på att ett 5,5 meter långt träskaft knappast är spikrakt när man håller det i luften.

När jag för första gången fick se bilder på de nya hästgrenadjärerna blev jag dock till skillnad från pikenerarna en aning besviken. Visst, vi fick precis vad som utlovades: två ryska hästgrenadjärer. För trots att de har sorterats in i karolinerserien med numren 936 och 937 är unifomerna av ett sådant snitt att de är ryssar (rockarna är inte uppvikta nertill). Men det som gör mig besviken är att de två formarna är i princip dubletter. Båda föreställer meniga hästgrenadjärer i strid med dragna värjor.

Eftersom det är lätt att måla meniga ryttare som officerare och grenadjärer sannolikt inte förde några fanor är det bara en trumslagare som saknas för att man ska kunna skapa hästgrenadjärformationer. Två formar hade alltså kunnat räcka till en formation men Prince August valde en annan väg. Poserna påminner om dem som använts till Prince Augusts Rossbach-serie, som inte heller kan användas till att bygga formationer utan verkar mer vara avsedda som leksaker. För att kunna skapa formationer där hästgrenadjärer ingår kommer man att vara tvungen att använda pukslagaren i form Nr. 40 och byta ut hans trekantiga hatt mot en grenadjärmössa.

Sammanfattningsvis har Prince Augusts alltså försett oss med 4 nya (och åtminstone för pikenerarna: efterlängtade) figurer som fyller igen hål i deras sortiment, och 2 nya figurer som gör det möjligt att skapa lite mer variation men som inte känns som de högst prioriterade nytillskotten.

De figurer som det finns stort behov av och som saknas i Prince Augusts sortiment är i första hand en beriden trumslagare. Den är nödvändig för dragonskvadroner (samt hästgrenadjärer). Serien för karolinermotståndare är fortfarande underutvecklad och en underofficerare samt rysk pikenerare behövs verkligen. Dessutom skulle det vara bra att ha en musketerare som står i halt  om man vill göra en bataljon med karolinermotståndare som är uppställd i mer än två led. I det svenska infanteriet saknas nu egentligen bara figurer som har en karpus istället för trekantig hatt. En idé för Prince August skulle kunna vara att de inför en karpus och en äldre hattmodell som tillbehör i en kommande form så att det åtminstone går att konvertera figurer med trekantiga hatter. För jag hoppas verkligen att detta inte är det sista vi hör från Prince August om karolinerserien.

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

2 svar på Prince Augusts nya formar har lanserats!

 1. Henrik Andersson skriver:

  Ryssarna är ett stort minus.
  Hästgrenadjärer var knappast den vanligaste truppen.
  Men det är ju bättre än inget alls.

 2. Anders Larsson skriver:

  Ett tips.
  Finns fler altrernativ på Prince August musketerare (framryckande med bajonett) i England.
  Tennfiguren fanns på det första reklambladet för Prince August nya formar på 1980-talet någon gång i Sverige (karolinermålad) och gick framåt, men fanns aldrig att köpa (mig veterligen) i Sverige.
  Jag minns hur besviken jag blev då jag fick den svenska varianten av figuren i min hand. Figuren på reklambladet såg mycket bättre ut, inte så ihopskrynklad som den som säljs i Sverige.
  Den framåtgående musketeraren parades i England ihop i samma form som musketeraren ”vid fot gevär”, precis som den svenska varianten.
  Köpte senare formen i England på 1990-talet.
  Den har naturligtvis exakt samma uniformering som den svenska varianten som fortfarande säljs.
  Varför den aldrig såldes i Sverige är för mig ett av livets mysterium.
  Blir trevliga framryckningar när de olika förbanden rycker fram i olika tempon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *