Slaget vid Kliszow och olika hattmodeller

Det var länge sedan jag lade till nya sidor på hemsidan (närmare bestämt fyra månader). Men nu har uniformerna blivit illustrerade i ännu ett av stora nordiska krigets slag, nämligen slaget vid Kliszow.

Den ursprungliga tanken med att ta med slaget vid Kliszow var att illustrera ett av de tidiga slaget då den trekantiga hatten förmodligen inte hade slagit igenom ännu. På Daniel Schorrs numera hädangångna hemsida var nämligen sachsarna avbildade med hattar som endast hade ena sidan uppvikt. Enligt honom var det troligen inte förrän omkring 1707 som den trekantiga hatten blev standard. Men jag valde till slut att ha kvar de trekantiga hattarna eftersom det inte fanns några belägg på när hattmodellerna byttes ut och det blir bara bökigt att ha dubbla uppsättningar av de sachsiska regementsikonerna.

Även den svenska armén hade troligen ett utseende som avvek från den klassiska karolinska uniformen. Den gamla uppdelningen i äldre och yngre karolinska uniformer har dock Lars-Eric Höglund successivt övergivit och han tror att den så kallade yngre uniformen (dvs. den klassiska karolineruniformen) infördes redan i slutet av 1680-talet. Den äldre uniformen ska därmed aldrig ha existerat utan bara varit en prototyp som inte antogs.

 Vad gäller hattarna så är det däremot bevisat att äldre modeller med bara ena sidan uppvikt förekom i den svenska armén i början av det stora nordiska kriget. Livgardet ska dock ha haft trekantiga hattar vid övergången av Düna och det finns även ännu äldre belägg på den hattypen i det svenska infanteriet. De belägg för den äldre hattmodellen som jag har stött på är begränsade till kavalleriet (drabanterna så sent som 1706).

Mina egna funderingar kring detta går därför ut på att den trekantiga hatten slog igenom tidigare hos infanteriet än kavalleriet. När karpusen byttes ut mot hatt vid de olika infanteriregementena var det troligen alltid frågan om en trekantiga hattar. Kavalleriet hade däremot nästan aldrig karpusen som huvudbonad och jag antar att det var mindre prioriterat att byta ut deras äldre hattmodeller. För bytet från karpus till hatt var troligen motiverat av status. Den praktiska karpusen var ett klädesplagg som bönder bar medan hatten var ett herremansplagg.

Men även för svenskarna valde jag till slut att stå fast vid den trekantiga hatten om jag inte hade något belägg för motsatsen. Det blev därför bara drabanterna som illustrerades med en äldre hattmodell på Kliszowsidan.

Det här inlägget postades i Uniformer, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *