Julklapparna jag inte fick

Julen är över och jag fick inte det jag önskade mig. Nämligen de nya formar i karoliner-serien som Prince August utlovade redan i april. Eftersom de fortfarande inte har kommit ut i handeln var de svåra att få tag i.

Dessa formar har blivit en följetong på den här bloggen och det hela började i början av april när Prince Augusts nyhetsbrev innehöll följande text:

“We will be releasing a set of Swedish Pikemen (4 figures) and two Russian cavalrymen (Kropotov horse grenadiers) in the Karoliner series (1700 – 1712) in the Autumn this year. I will be posting photos of the masters as soon as they become available this month.”

Några foton blev dock inte publicerade den månaden. Men tack vare ett mejl från Adam Zayer, som hade frågat Prince August om detta, fick jag se en bild på de nya pikenerarna. Budskapet från Prince August var då att bilder på nytillskotten skulle publiceras i slutet av sommaren istället då de var bättre utvecklade. Men sommaren ersattes av hösten utan att några nyheter kom från Prince August. Istället försvann gamla nyheter när jag upptäckte att nyhetsbrevets information inte längre fanns kvar på deras blogg där det hade publicerats samtidigt som nyhetsbrevet skickades ut, eller så minns jag fel.

En ny förfrågan från Adam Zayer i oktober ledde till ett svar från Prince August (som vidarebefordades till mig) som innehöll följande information:

“The Karoliners are currently being painted up so I have something to use for promotions. As soon as I get them I can start taking photos and making announcements. Don’t worry, they are coming.”

Utöver detta mejl fanns det också ett meddelande på Prince Augusts forum från den 22 september:

”The next release for 40mm scale moulds will be for the Karoliners. Due out late Autumn 2010.”

Men den tidsplanen har uppenbarligen inte följts och just nu har personalen på Prince August tagit julledigt och öppnar inte fabriken igen förrän den 4 januari.

Med tanke på den bild av pikenerarna som jag fick se redan i maj verkade de ha varit redo för att producera formar redan för ett halvår sedan. Varför har de då inte hunnit bli klara i tid till julhandeln? Vilket av allt att döma var vad de siktade på redan i våras. Svaret kan nog sökas på deras blogg.  De nyheter som har presenterats där har inte handlat om historiska figurer på väldigt länge, än mindre om karoliner där det varit västfronten intet nytt under 18 år. Istället kommer det en stadig ström av ”Sagan om ringen”-figurer som Prince August säljer färdiggjutna, samt Warzone-figurer som är något liknande fast i ”science fiction”-miljö. I slutet av november lanserade de också flera ”Sagan om ringen”-figurer och den sannolika förklaringen är att dessa gavs högre prioritet än nya karoliner-formar.

För mig som bara är måttligt intresserad av Sagan om ringen (och totalt ointresserad av Warzone) är det mindre roligt att Prince August verkar vara helt fokuserat på att tillgodose rollspelsnördarnas behov medan historienördarna är satta på svältkost. Nåväl, man får väl åtminstone hoppas att karolinerformarna nu är överst på deras prioriteringslista. Men om nästa nyhet från Prince August är ännu fler Tolkien-figurer så kommer jag inte att tänka några vackra tankar om det en gång svenska företag som av skatteskäl flyttade till Irland.

Vad gäller mina egna planer så ligger jag lite efter med mina nytillskott eftersom jag har ägnat min begränsade målartid i december åt att måla om gamla tennsoldeter. Jag siktar istället på att bli klar med de nya tennsoldaterna under januari och uppdatera hemsidans bilder vid månadsskiftet januari/februari.

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *