Kanoner och estniska euro

Har inte hunnit med speciellt mycket den senaste veckan eftersom jag har haft andra åtaganden. Men med anledning av årskiftet och Estlands inträde i Eurozonen har jag gjort de nödvändiga ändringarna på min EU-sida i den historiska atlasen. Det som har hänt är att estland nu skrotar sina kronor och ersätter dem med euro. Dessutom har Island och Montenegro blivit kandidatländer.

Vid sidan av den ovan länkade sidan hade jag även i mitt gamla forum en tråd där jag varje år uppdaterade tidsplanerna för när EU-länderna skulle gå med i EMU. Den tydliga trenden är att övergångarna gång på gång skjuts upp i framtiden. Den första noteringen som jag gjorde i den tråden (2006) angav att Estland skulle gå med i EMU redan vid nyårsdagen 2008, tillsammans med Lettland, Cypern och Malta. I verkligheten var det bara de två sistnämnda länderna som gick med då. Estland fick alltså vänta tills 2011 då det var meningen att de allra sista öststaterna skulle ansluta sig till EMU. Men de flesta öststater står fortfarande utanför EMU och den ekonomiska krisen har gjort att det numera inte ens finns några uttalande tidsplaner för när de ska gå med.

Jag har också målat om en av mina svenska kanoner i en ljusare blå nyans för att se hur de ser ut. Färgen jag valde är gamla humbrol 109 som jag tidigare använt till ryska dragoner. Den färgen verkar överensstämma hyfsat med bilderna på Digitalt Museum och Lars-Eric Höglunds beskrivning av lavettfärgen som ”allmogeblå”.  Den är dock en aning för ljus, men det kan jag ju skylla på blekning från Ukrainas sol. Om jag inte hittar en något mörkare nyans kommer jag därför att måla om alla svenska kanoner i den färgen. Fast tillsammans med min bristande produktivitet under julen kommer detta att innebära att min egen tidsplan för tennsoldaterna skjuts upp ytterligare.

Slädlavett till 16-lödigt stycke av Sjöbladhs konstruktion år 1708

Gammal mörkblå kanon bredvid ny ”allmogeblå” kanon

Det här inlägget postades i Färger, Tennsoldater, Uppdateringar på hemsidan, Vapen & harnesk, Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *