Kanoner!

Kanonernas gamla utseende.

Idag gjorde jag några smärre ändringar på mina kanoner, såväl de svenska som de ryska. Som synes på bilden ovan var kanonlavetternas metallbeslag gulmålade, vilket är nästan korrekt. Hjulens järnskodda delar var av allt att döma inte målade i verkligheten. Och om de var det så bör färgen ha slitits bort rätt fort när hjulen rullade på vägarna. Jag reflekterade aldrig över detta när jag ursprungligen målade dem utan jag bara följde instruktionerna som sa att metallbeslagen skulle vara  målade. Men efter lång tids tvekan gick jag igenom alla bilder på lavetter på Digitalt museum. Alla bilder visade entydigt att dessa delar på hjulen var omålade.

De nya hjulen ser ut som på bilden nedan:

Kanonernas nya utseende

Notera också att jag har målat över dekorationerna som fanns på lavetternas ovansida. Idén till att måla Karl XII:s krönta spegelmonogram kom ursprungligen från en bild jag såg av hur en annan person målat sina tennsoldatskanoner. Hans monogram var dock väldigt prydligt målade medan mina har en viss… ”barnslig” stil.  När jag sedan gick igenom bilderna på digitalt museum kunde jag inte hitta en enda autentisk lavett som var målad på det sättet (se till exempel denna sida). Det fanns därför ingen egentlig anledning att behålla mina valhänt gjorda dekorationer.

Bilden ovan visar iallafall hur konstverken såg ut ut innan jag målade över dem. Det fanns en anledning till varför ni aldrig har fått se bilder på kanonerna från den här vinkeln tidigare! De svenska kanonerna hade som sagt Karl XII:s monogram. På de ryska kanonerna försökte jag måla en rysk dubbelörn med en krona ovanför. Ja, vad ska jag säga? Det är små ytor målade med en för stor pensel av en person som saknar estetiska talanger.

Tyvärr finns det nog fortfarande arbete kvar att göra med de svenska kanonerna. Den blå färgen på mina kanoner är nämligen samma blå färg som jag använt till de svenska uniformerna. De bevarade lavetterna avbildade i digitalt museum tycks dock ha en betydligt ljusare färg.  Men det är en åtgärd som kommer att få vänta ett bra tag. Jag har mycket annat som också måste göras.

När jag ändå har pratat om tennsoldatskanoner kan jag passa på att ge ett tenngjutningstips. Alla som har prövat att gjuta Prince Augusts kanoner vet att det är väldigt svårt att gjuta hjul med alla ekrarna hela. Även om man gjuter med modellmetall måste man hålla på väldigt länge för att få perfekta hjul. Jag har dock ”fuskat” för att få mina hela hjul. Jag nöjer mig med att gjuta tt någorlunda helt hjul. Sedan använder jag Karlssons klister för att förbinda de  brutna ekrarnas stubbar med varandra. För att få rätt tjocklek lägger jag på lager efter lager tills de är färdiga. Och när hjulen väl är målade går det inte att se vad som är tenn och vad som är klister.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *