Livgardets befälsuniformer (igen)

Livgardets befäl, numera med färre galoner.

De bekymmer jag har haft med utseendet på befälsuniformer upphörde inte med förra veckans ändringar. Jag nämnde då att Höglund inte hade några belägg på att Livgardets officerare hade guldgaloner på ärmarna men att jag ändå höll fast vid Göte Göranssons tolkning. Nåja, nu har jag ångrat mig och målat över dessa galoner på mina tennsoldater tillsammans med de galoner som gick längs sidan av rocken (vilka jag även tagit bort på underofficerarna).

Några galoner har dock tillkommit. Enligt Höglund hade Livgardets befäl livgehäng som var överdragna med blått tyg och galoner. Jag har tidigare struntat i den informationen eftersom jag tyckte det var för svårt att måla dessa detaljer så att det ser snyggt ut. Nu har jag emellertid målat detta även om jag inte tycker att det blev så lyckat. Men det viktiga är ju att det blir historiskt korrekt.

Fortfarande finns det dock detaljer som är tveksamma. En närmare titt i Höglunds bok avslöjar nämligen att det inte står något om att Livgardets underofficerare hade galoner på uppslag och foder på deras m/1699 uniformer.  På deras uniform av m/1695 fanns det dock galoner på uppslag och det jag har läst om Livgardets historia tyder inte på att deras uniformer blev mindre praktfulla efter Karl XII:s trontillträde, snarare tvärtom. Att det sedan inte skulle finnas några galoner längs fodrets kant tycker jag rimmar illa med de galoner som fanns på ärmarna, västen och längs kappans kant med mera. Officerarna sägs inte ha haft galoner på ärmarna, men väl längs fodrets kant. Det är därför som jag även denna gång har valt att stå fast vid detaljer som inte uttryckligt är beskrivet i Höglunds bok, nu angående underofficersuniformen. Däremot har jag som sagt tagit bort galonerna som i enlighet med Göranssons illustrationer löpte längs rockens sidor.

Här syns det färdiga resultatet. Istället för ljust skinn är nu livgehängena blå med guldgaloner. Efter att ha gått igenom Höglunds beskrivningar av enskilda regementens officersuniformer förefaller det som att det var väldigt vanligt att deras livgehäng såg ut så här. Det finns faktiskt inga belägg som säger att officerarna inte hade sådana livgehäng. Jag är dock trött på att måla om officerare så de övriga regementena får tills vidare nöja sig med torftiga livgehäng i ljust skinn.

Även livgardets fänrikar har fått nya livgehäng (och förstås blivit av med galoner på ärmarna och sidorna), det syns dock inte så bra på bilden.

Underofficerarna har gått igenom samma utveckling bortsett från att de har fått behålla galonerna på ärmarna.

Vän av ordning har kanske noterat att det är paraduniformerna som jag har avbildat på mina tennsoldater. Både Höglund och Erik Bellander har beskrivit tre olika typer av officersuniformer som stipulerades i 1697 års reglemente. De övriga två var dels en helt slät blå uniform utan utsmyckningar som skulle användas i daglig tjänst och dels en grå uniform som enligt Höglund användes vid fälttjänst och enligt Bellander vid marscher. Jag tolkar dessa uniformstyper som att det var paraduniformen som användes vid strid medan den enklare blå uniformen användes i vardagslunken och den tredje uniformen var slitkläder som brukades när man inte ville smutsa ner sina finare uniformer.

Detta skulle isåfall överensstämma med de uniformstyper som användes av manskapet. De hade ju en livmundering och dessutom minst en släpmundering. Bellander lutar nämligen åt slutsatsen att manskapet hade två olika typer av släpmunderingar, dels en specialgjord släpmundering i grå vadmal och dels en före detta livmundering.

Något egentligt belägg för att paraduniformen också var stridsuniformen har jag inte. Men jag vet att grenadjärer i den österrikiska armén endast bar sina grenadjärmössor vid parader och strider medan de i vardagslunken hade vanliga trekantiga hattar.

Det här inlägget postades i Tennsoldater, Uniformer. Bokmärk permalänken.

1 svar på Livgardets befälsuniformer (igen)

  1. Örjan Martinsson skriver:

    Den här bloggposten blev av någon anledning utsatt för ett bombardemang av spam (50 spam-inlägg under loppet av några timmar) så jag blev tvungen att stänga av kommentarfunktionen.

Kommentarer är stängda.