För två veckor sedan fick jag en kommentar som frågade efter information om vilka regementens officerare som hade ljusblått foder. Mina tennsoldater var ju målade med ljusblått foder. Men Höglund nämner ingenting om att mörkblå officersrockar hade ljusblått foder. Dessa rockar var bara ”blå” vilket med all sannolikhet betyder mörkblå. Det ljusblå har jag hämtat från Göte Göranssons illustrationer i boken Karoliner. När jag fick tag i Höglunds bok märkte jag visserligen att det inte stod något om ljusblått foder där, men eftersom även illustrationerna i Höglunds bok hade en något ljusare nyans på befälsrockarnas foder valde jag att fortsätta som förut. Strumporna i Höglunds bok var dock mörkblå så jag valde den färgen för de vanliga regementena medan jag fortsatte att måla Livgardesstrumporna ljusblå i enlighet med Göte Göranssons teckningar.
Jag har dock hela tiden känt mig tveksam till dessa målningsbeslut och funderat på om det inte vore bäst att skrota den ljusblå färgen helt och hållet. Det som höll mig tillbaka var dels besväret med att måla om alla dessa tennsoldater. Och dels att jag tyckte att Livgardets underofficerare såg så snygga ut med ljusblått foder och strumpor. Med tiden har jag dock blivit allt mer övertygad om hur felaktig den ljusblå färgen är och därmed beslutat mig för att byta ut den. Mats kommentar var den som fick mig att äntligen sätta igång och måla om sammanlagt 90 tennsoldater (bilden ovan), nästan hela min karolinska befälskår. Resultatet syns tydligare i de nedanstående bilderna
Jag var rädd för att mina tennsoldater skulle se tråkiga ut när de blev enfärgade. Men när den första chocken hade lagt sig och jag vänjde mig vid det nya utseendet tyckte jag faktiskt att de blev riktigt snygga. Varför hade jag inte gjort det här tidigare?
Jag råkade kladda ner en av Livgardets fanor när jag målade om tennsoldaterna så jag var tvungen att byta ut den. Jag passade då på att sätta upp en livfana istället (fanan med riksvapnet istället för monogram i mitten). Har man tio Livgardesfanor är det ju rimligt att en av dem är en livfana.
Jag har gjort Livgardets officerare mer utsmyckade jämfört med de andra regementenas officerare. Och det enligt beskrivningarna från både Göransson och Höglund. Den senare nämner dock inte att officerarna hade galoner på ärmarna. Men eftersom underofficerarna hade det valde jag att stå fast vid Göranssons illustrationer i det fallet. Kanske har jag fel, men det vore i så fall inte första gången som det händer.
De övriga regementenas befälesrockar är mycket enklare. Uppgifter om officersuniformer är dock sällsynta men Höglund har en allmän beskrivning och jag har följt den. Fänrikarnas och löjtnanternas rockar hade bara gulddekorationer vid knapphålen medan de högre officerarna hade gukdgaloner vid uppslag och ficklock som blev bredare ju högre graden var. Jag har dock tillåtit en viss regementsvariation genom att låta fänrikarna (fanbärarna) ha lika mycket guldgaloner som deras underofficerare har silvergaloner.
Slutligen har jag sparat den här kvartetten som ett minne över hur mina Livgardesbefäl såg ut från början.
Hej!
Du har gjort rätt som målat om dina karolinska officerare för blått är blott blått i såväl rockar som strumpor.
Dock var ytan på de använda tygerna olika. Foderbojen var slätare än klädet i rocken.
Om uppgifterna från Höglund är annorlunda än från Göransson kan du lita på att Höglunds uppgifter är närmare sanningen än Göranssons som härstammar från Bellander.
Mvh/Jean C.
Jo, jag har redan ångrat att jag lät guldgalonerna på ärmarna vara kvar. Dessutom struntade jag att i enlighet med Höglund måla livgardesbefälens livgehäng blå med galoner i silver och guld beroende på grad. Även det är något som jag bör ändra snart. Men det tar tid att vänja sig vid ett nytt utseende så det blir ett steg i taget…