Tennsoldater från Moskva till Hällefors

En ny omgång tennsoldater är klar. Denna gång en rysk skvadron tillhörande det Moskovska dragonregementet samt upplänningar och västmanlänningar som tillsammans med tidigare nytillskott  bildar kompletta bataljoner. Dessutom har jag gjort klart östgötska pikenerare och trumslagare. Det enda som saknas för att den östgötska bataljonen ska bli komplett är tolv musketerare.

Den Moskovska skvadronen med vita rockar består delvis av ommålade ryttare som blev över när jag bytte ut det första ledet i min gröna Vladimirska skvadron tidigare i höst. De västmanländska och östgötska pikenerarna är också ommålade ryssar (de blev över när jag ommöblerade den stora ryska bataljonen). Upplänningarna är däremot helsvenska och jag har skapat dem för att  kunna bli med fler av de fristående svenska tennsoldater som jag har. I detta fall en grupp pikenerare som blev över när jag ommöblerade mina svenska Poltava-bataljoner förra året.

Jag har även uppdaterat sidan på Tacitus.nu som beskriver tennsoldaterna i den ryska slaglinjen vid Poltava. Eftersom den Moskovska skvadronen är beskriven där finns det ingen anledning att upprepa informationen här.  Den nya Västmanlandsbataljonen är dessutom helt identisk med den jag gjorde i somras och även en Upplandsbataljon finns sedan tidigare så jag avstår från att säga något om dem. Om den östgötska bataljonen finns det däremot intressanta saker att säga men jag avvaktar med det tills den är helt klar.

En förändring som jag däremot vill kommentera är att jag har gått lös med borrmaskinen i mina bokhyllor. Detta har gjort det möjligt för mig att lägga till ett extra hyllplan i vardera bokhylla, vilket innebär att jag nu får plats med 25 % fler tennsoldater i dem.  Det har också fört med sig ommöbleringar som kräver en nästan fullständig omgörning av mina tennsoldatssidor på Tacitus.nu. Den kommer förmodligen att äga rum i slutet av december när jag är färdig med höstens och vinterns tenngjutning. Tills dess får ni nöja er med denna förhandsvisning av den norra halva av den svenska infanterilinjen vid Poltava:

Den östgötska bataljonen är som sagt fortfarande bara halvfärdig. I väntan på en andra skjutande uppländsk bataljon har jag placerat den nya anfallande Upplandsbataljonen på dess plats. Fanbäraren längst till vänster anger platsen för en Livgardesbataljon. Längst bak skymtar den nya och den gamla Västmanlandsbataljonen sida vid sida.

Det här inlägget postades i Tennsoldater, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tennsoldater från Moskva till Hällefors

 1. Mats skriver:

  Hej! Jag ser att du målar befäl/underofficerare med ljusare blå uppslag.

  Jag försöker hitta information om just officerare/underofficerare i den karolinska armén och i t.ex Åberg/Göranssons bok så har ju Livgardets underofficerare ljusare blå uppslag och strumpor. Andra källor anger bara färgen som ”blå” för rock, uppslag, strumpor.

  Vet du möjligtvis vilka regementen som hade ljusare blå uppslag/strumpor för befäl och vilka hade genomgående mörkblått för såväl rock som uppslag och strumpor?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Aj, du satte fingret på något som under en lång tid har stört min sinnesro. Så vitt jag vet finns det inga belägg i källorna för att befälen hade ljusblått foder. Anledningen till att jag har målat dem med ljusblått är att jag följde Åberg/Göranssons bok när jag målade mina allra första tennsoldater (livgardister). Och sedan dess har jag bara fortsatt i samma stil.

  Det var när jag köpte Höglunds bok som jag insåg att källorna inte nämnde något om ljusblått foder. Men eftersom även Höglunds illustrationer hade en något ljusare nyans på befälens foder valde jag ändå att fortsättta som förut. Sedan dess har jag dock ångrat mig och blivit alltmer inställd på att måla om mina befäl. Men andra saker har hela tiden kommit emellan såsom att byta ut grenadjärer med felaktiga mössor och pikenerare med fel pose eller fel längd på piken. Och sedan skapa nya formationer för att husera de utbytta tennsoldaterna.

  Ytterligare en sådan grej (som dock inte syns så mycket på hemsidan) är att de flesta trummor är felmålade. Jag har nämligen målat svenska trummor blå när de i själva verket ska ha samma färger och motiv som regementenas fanor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *