Daniel Schorrs hemsida nedlagd

Den som har försökt att ta sig till Daniel Schorrs hemsida den senaste tiden har mötts av en blank sida med meddelandet: ”The page you are looking for, no longer exists”. Daniel Schorr har även tidigare tagit ner skylten (tror det var hösten 2008) med motiveringen att den hade ”outlived its usefulness” men återställde den omfattande och omistliga sajten igen efter önskemål från dess läsare. Den här gången verkar det dock vara frågan om en permanent nedläggning. Från ett forum har jag hittat följande bekräftelse på att hemsidan verkligen är nedlagd:

It is with great sadness that I report that Dan Schorr has indeed taken down his Northern Wars site. I received an e-mail back from Dan this morning informing me that due to several personal considerations, he will no longer have this site available. He indicated that, as much as possible, he will still answer personal e-mails and try to help gamers as much as possible, and I believe he is still working on his book. At this time there are no plans to resurrect the site.”

Beslutet att lägga ner hemsidan framstår för mig som ett väldigt underligt beslut. Den tid han har lagt ner på hemsidan de senaste åren är visserligen mycket liten. Få uppdateringar har gjorts och det mesta av materialet på hemsidan är skrivna av andra. På startsidan hade han också skrivit att hans artikel om den sachiska armén sedan en längre tid tillbaka var i behov av en revision vilket efter flera år fortfarande inte hade skett. Men trots dessa brister är det ju bättre att ha hemsidan uppe än att ta bort den helt och hållet. Man kastar ju inte ut böcker från biblioteken bara för att de har blivit gamla och i behov av uppdatering. I synnerhet inte om det inte finns några bättre böcker som kan ersätta dem.

Ett irritiationsmoment med Schorrs hemsida har varit att den tillåtna trafikmängden var alltför begränsad. När hans kvot överskreds (vanligtvis i mitten av månaden) blev hemsidan oåtkomlig fram till månadsskiftet. Schorr motiverande detta med att det var en kostnadsfråga, mer bandbredd kostade mer pengar. Men kostnaden för att köpa mer bandbredd är ganska liten och om han betraktade det som ett problem så kunde han lätt ha finansierat detta med Google-annonser och rent av genererat ett överskott.

Om ekonomin var det som fällde avgörandet för nedläggningen är det verkligen tragiskt eftersom det är så små summor det handlar om. Hemsidan hade kunnat levat kvar i många år som en kunskapsbank även om Schorr själv har tappat intresset för att utveckla den. I och för sig går det fortfarande att komma åt allt material som fanns där sommaren 2008 genom Webbarkivet, men beslutet känns ändå som väldigt onödigt. Särskilt som jag omnämner sajten som källa och länkar till den på flera ställen i min egen sajt. 

Själv har jag lyckligtvis laddat ner de pdf-filer om uniformer och fanor som fanns där innan nedläggningen så ifall någon är intresserad av dem kan ni ju kontakta mig. Jag har även haft planer på att kompilera all uniformsinformation om den danska armén från Schorrs sajt och Höglunds bok på ett mer överskådligt sätt på min hemsida. Det arbetet avstannade i augusti men jag kanske återupptar det någon gång på våren.

Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *