Nu är jag äntligen klar med min artikel om den danska lantmilisen som existerade 1614-1679. Artikeln inkluderar även den fortsatta regementshistoriken fram till 1730 för de värvade regementen som härstammade från lantmilisen, det vill säga Själländska, Fynska, Jylländska och Oldenburgska regementena.
Den här artikeln har tagit lång tid att skriva och det är också den allra största enskilda sida som jag har skrivit. Kopierar man innehållet till en word-fil så blir den 45 sidor lång. Ursprungligen hade jag bara tänkt lägga till några stycken på min sida om dansk-norska arméns organisation för att redogöra de nationella infanteriregementenas uppkomst. Och för att räta ut en hel del frågetecken blev jag då tvungen att skaffa K. C. Rockstrohs trebandsverk Udviklingen af den nationale Hær i Danmark i det 17. og 18. Aarhundrade. (1909-1926). Det stod sedan snabbt klart att ämnet var komplicerat och behövde bli en egen sida. När jag väl hade börjat med det tyckte jag att det var lika bra att inkludera detaljerade regementsöversikter där jag redovisade bland annat all information om fanor och uniformer. Men det visade sig att även regementshistoriken var väldigt komplicerad och att Vaupells mer lätttillgängliga uppgifter om regementenas historia var svajiga.
Jag behövde läsa Rockstrohs verk flera gånger för att kunna vaska fram all information som fanns där. Rockstrohs verk är gediget, men det är svårt att använda som ett uppslagsverk eftersom det består av uppemot 1500 tättskrivna sidor med ett strikt kronologiskt upplägg och en besvärande brist på tabeller och sammanfattningar. Det blir stundom lätt att gå vilse bland alla omfattande redogörelser av förslag till organisationsförändringar och beslutade förändringar för hitta de förändringar som faktiskt genomfördes.
Till en början tänkte jag även inkludera det nationella kavalleriet men jag var tvungen att släppa det på grund av att det skulle ta alldeles för mycket tid. Någon gång ska jag även skriva en liknande sida om kavalleriet. Men det kommer inte att bli i år och jag skulle bli förvånad ifall det sker nästa år.
Anledningen till att jag har arbetat så mycket med att lägga till sidor om den dansk-norska armén är att jag vill ersätta Daniel Schorrs gamla sajt Northern Wars som hade flera artiklar om detta ämne innan han släckte sajten och sedan sopade bort spåren av den från Internet. Men jag blev för några dagar sedan tipsad om att det finns en sida med länkar till Webarchive som innehåller Northern Wars artiklar. Daniels Schorr skulle sannolikt inte ha uppskattat detta, men han dog för fyra år sedan så artiklarna kommer troligen att bli kvar där ett bra tag. Min plan att utveckla Tacitus så att all dansk-norsk information i Northern Wars kommer att finnas på min hemsida kvarstår trots detta. Det kommer dock att ta ett tag eftersom jag får inte glömma bort att mitt fokus är på den svenska armén och stora nordiska kriget.