Leif Törnquists bokserie om fälttecken fullbordad

Den som är intresserad av svenska fanor och standar kan inte ha undgått att lägga märke till att den store auktoriteten på området är Leif Törnquist. Han har producerat en så stor mängd artiklar om detta i bland annat regementshistoriska verk och i serien Meddelanden från Armémuseum att det är svårt att överblicka allt han har skrivit. Jag har länge önskat att han skulle samla all sin information om fanor och standar i ett ”magnum opus” och under de senaste åren är detta precis vad han har gjort. I sex av Svenska vapenhistoriska sällskapets årsböcker återfinns nu en komplett redovisning av alla svenska fanor och standar från 1686 fram till 1900. Dessa är:

  • Fanorna vid de svenska liv- och hustrupperna (SVSS XXI, 2006)
  • Infanteriets fanor m/1686 (SVSS XXX, 2015)
  • Kavalleriets standar och dragonfanor m/1686 (SVSS XXXII, 2017)
  • Infanteriets fanor 1761-1900 (SVSS XXXIII, 2018)
  • Fanor och standar vid de tillfälliga regementena under stora nordiska kriget 1700-1721 (SVSS XXXV, 2020)
  • Fanor och standar vid värvade förband 1686-1815 (SVSS XXXVII, 2022)

Böckerna går inte att köpa i den vanliga bokhandeln utan man får kontakta sällskapet direkt.

Kompletterar man sedan Törnquists bokserie med Folke Wernsteds bok Svenska standar och fanor 1654-1686 från 1945 så har man i stort sett all tillgänglig kunskap om svenska fanor och standar under den karolinska tiden.

Det som fattas är böcker om karolinernas motståndare och där är det dessvärre sämre ställt. Någon dansk, rysk eller sachsisk motsvarighet till Leif Törnquist verkar inte finnas (och jag har frågat Törnquist själv om detta). Det närmaste man kan komma är Helge Bruhns bok Danneborg og danske Faner gennem Tiderne som jag har berättat om i ett tidigare blogginlägg och Karsten Skjold Petersens bok Faner og Estandarter i Den Danske Hær. Båda böckerna är dock väldigt översiktliga.

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Litteratur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *