Breitenfeld

Gustav-Adolf-Denkmal i Breitenfeld,

Aktiviteten på hemsidan har gått ner betydligt den här månaden då jag har haft mycket att göra i den verkliga världen. Det är därför läge att damma av mina semesterbilder. I höstas skrev jag ett inlägg om Altranstädts slott, nu beger vi oss två mil åt nordöst till en plats som heter Breitenfeld. Till skillnad från Altranstädt och Lützen som blir den avslutade delen i trilogin ”svenskminnnen vid Leipzig” så finns det inte så mycket att titta på i Breitenfeld. Det är det lilla monumentet på bilden ovan och sedan ett vidsträckt platt fält. ’

Terrängen vid Breitenfeld var så idealisk för fältslag att inte mindre än två stycken utkämpades där under det trettioåriga kriget. Det första utkämpades den 7/17 september 1631 mellan Gustav II Adolfs armé som kom från norr och Tillys armé som kom från söder. Det andra slaget vid Breitenfeld (som ofta kallas för slaget vid Leipzig) utkämpades på samma plats den 23 oktober 1642 (2 november enligt katolikerna), men från olika väderstreck. Den svenska armén ledd av Lennart Torstensson stod nu på den västra sidan medan de kejserliga under ärkehertig Leopold Wilhelm kom från öster. Eftersom landskapet var så flackt spelade det ingen roll varifrån arméerna kom, svenskarna vann båda gångerna.

Själva monumentet som restes vid tvåhundraårsjubileet 1831 har följande tyska texter på sidorna:

  • Gustav Adolph – Christ und Held (Gustav Adolf – Kristus och hjälte).
  • Am 7. September 1631 ______ 1831 (Den sjunde september 1631)
  • Glaubens-Freiheit für die Welt (Trosfrihet för världen)
  • Rettete bei Breitenfeld (Räddad vid Breitenfeld)
För att få en uppfattning om hur landskapet ser ut vid Breitenfeld har jag även publicerat ett youtube-klipp som ger en panoramabild runt monumentet. Min talang som kameraman är dock inte så stor så det finns viss risk för åksjuka. Men jag valde att publicera klippet i alla fall eftersom det inte går att se platsen med street view funktionen i Google Maps (tyskar verkar vara kinkiga med sånt).
Första slaget vid Breitenfeld. Monumentets placering är utmärkt i det nedre vänstra hörnet som ”Gustav-Adolf Denkmal
Andra slaget vid Breitenfeld, även kallat slaget vid Leipzig. (kartan tagen från Wikipedia)
Det här inlägget postades i Sevärdheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *