Mindre uppdateringar

Valen är nu helt färdigräknade av länsstyrelserna så jag har i sedvanlig ordning uppdaterat sidorna i sektionen svensk politik.  Den här gången var det dock besvärligare för mig eftersom det inte bara var att fylla på tabellerna med årets resultat och göra nya diagram. Sverigedemokraternas genombrott har inneburit att jag varit tvungen att separera dem (och Ny demokrati) från gruppen ”övriga partier”. Detta har tagit en hel del tid eftersom valmyndigheten har, med undantag för 2002, inte redovisat nationella resultat i landstings- och kommunalvalen. Istället har jag fått samla in uppgifter från varje enskilt landsting och kommun för att själv räkna ut det nationella resultatet (vilket redovisas här). För valen innan 1998 har valmyndigheten ingen statistik överhuvudtaget så jag har inget annat val än att ange frågetecken för SD:s landstings- och kommunalvalresultat. Fast under den tiden var deras stöd mikroskopiskt och på sin höjd en promille.

Den nyss länkade sidan är intressant eftersom den visar hur resultatet varierar för varje parti i de tre val som hålls samtidigt.  I årets riksdagsval blev Socialdemokraterna och Moderaterna i praktiken lika stora men i landstings- och kommunalvalen skiljer det fortfarande sex procentenheter mellan dem. Se diagrammet nedan:

I enskilda kommuner kan variationerna dessutom bli ännu större. I min hemkommun fick till exempel socialdemokraterna bara 17 ,6 % i riksdagsvalet men hela 27,6 % i kommunalvalet och 23,6 % i landstingsvalet. Nu när Mona Sahlin kommer att kämpa för att stanna kvar som partiledare är sådana siffror besvärande för henne.

Utöver valstatistik har jag även lagt till fler äldre färgrekommendationer från Prince August som jag hittade när jag bläddrade i mina papper. Som en följd av detta har jag också utökat avsnittet om vilken färg man ska använda för att måla ljust skinn. Detta kan vara intressant att läsa om man målar med Humbrol Acrylics.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *