Ännu inte klar…

I en dryg månads tid har jag pysslat med en större uppdatering på hemsidan. Jag hade hoppats att jag skulle vara klar vid det här laget, men så är inte fallet och det beror på att ambitionsnivån har höjts.

Innan törnrosasömnen inleddes på den här hemsidan och bloggen för drygt fyra år sedan hade jag många inlägg som handlade om att byta ut uniformsikonerna på hemsidan. Flera olika ikoner visades upp men någon uppdatering skedde inte eftersom jag först ville göra färdigt varenda ikon som jag behövde använda (och så tvekade jag också över vilka poser jag skulle ha). Nåja, nu när jag kom tillbaka var det tanken att äntligen få det gjort i en stor big bang.

En försmak av hur den kommande uppdateringen ser ut. Alla uniformsböcker säger att Repnins grenadjär-regemente hade röda rockar, men uppslagsfärgen är okänd. Megorskys bok innehåller dock en uppgift om blå strumpor 1716 så det är mycket möjligt att detta även var uppslagsfärgen.

Men i samband med detta skulle jag också göra en översyn av de ryska uniformerna genom att använda mig av den information som finns i Boris Megorskys bok ”The Russian Army in the Great Northern War 1700-21” som kom ut 2018. Denna bok hade jag väntat länge på eftersom jag visste att det fanns mycket mer uniforms-information än det som finns i Höglunds bok i och med att Tatarnikovs bok kom ut 2008. Jag har gjort försök att använda Google Translate för att översätta Tatarnikovs ryskspråkiga bok men då den är 235 sidor lång var det alldeles för tidsödande. Istället valde jag att vänta på den engelskspråkiga bok med rysk uniforms-information som jag visste skulle komma förr eller senare. Och mycket riktigt kom den ut, men först när törnrosasömnen hade inletts.

När jag väl satte igång för att uppdatera uniformsikonerna med den extra information som finns i Megorskys bok upptäckte jag dock att det i vanlig ordning fanns väldigt mycket motstridig information. Inte bara om uniformerna utan även regementshistoriken. Så jag beslöt mig för att göra samma sak med den ryska armén som jag tidigare hade gjort med den sachsiska och dansk-norska armén. Nämligen att samla all information om varje regemente på ett mer lättöverskådligt sätt på min hemsida. Men det är ett digert arbete eftersom ryssarna hade lika många regementen som de övriga två tillsammans. Och då räknar jag bara linjeregementena och inte alla streltserförband och obskyra garnisonsregementen som också fanns i stor mängd.

När jag målade Repnins grenadjärregemente så gissade jag att uppslagsfärgen var grön, vilket visade sig vara ett misstag. Dessutom inte det enda misstaget. Mina övriga ryska bataljoner behöver också justeras som en följd av innehållet i Megorskys bok. Nåja, rent teoretiskt skulle uppslagsfärgen ha kunnat vara grön vid tiden för Poltava. Fast med det resonemanget behöver inte heller rockarna vara röda bara för att de var det 1711.

Just nu är jag klar med infanteriet (87 olika regementen!) och ska nu börja med kavalleriet och artilleriet. Sedan behöver jag göra lite småputs på alla ryss-relaterade sidor så jag tror att det nog kommer att ta en månad till innan jag är helt klar. Sedan ska jag göra en mindre översyn på de övriga nationernas sidor också, men även det kanske växer till ett större projekt. Och då har vi ännu inte kommit till de framtida uppdateringar som jag är mest stolt över. Det är sannerligen inte någon brist på arbete på hemsidan efter att man har legat på latsidan så länge!

Nästa inlägg kommer om 14 dagar och ifall jag inte håller ett mycket högre tempo än förväntat så kommer det att handla om Boris Megorskys bok.

Det här inlägget postades i Statusrapporter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *