
Världens största tennsoldatsmuseum med över 300 000 tennfigurer fördelade på ungefär 150 dioramor ligger i staden Kulmbach i norra Bayern. Närmare bestämt borgen Plassenburg som även huserar ett museum över Fredrik den stores armé (innan Kulmbach blev bayerskt 1810 var det nämligen en del av Preussen). Båda museerna är väl värda ett besök.
Endast två dioramor hade anknytning till Sverige. Gustav II Adolfs likfärd och en skildring av samer som följer nedan.


Fast det diorama som jag gillade allra mest skildrade slaget vid Leuthen 1757. Detta var Fredrik den stores största seger, i vilken han fullständigt utklassade en dubbelt så stor österrikisk armé genom att använda sin oblika taktik som gick ut på manövrera armén så att den blev lokalt överlägsen genom att attackera den österrikiska linjen snett från sidan. det blev många bilder på detta diorama…



Det finns även intressanta dioramor av slaget vid Teuteburgerskogen, fransmännens reträtt över floden Berezina 1812 och den brittiska fyrkanten i slaget vid Waterloo och mycket mer. Ett problem med att ta en massa bilder på dioramor och sedan låta dem ligga i hårddisken ett par år innan man får för sig att skriva ett blogginlägg om dem är att man inte längre kommer ihåg vad de föreställer! Jag måste sätta i system att även fotografera skyltarna som förklarar scenen…
Jag tänkte avsluta det här inlägget med ett videoklipp som visar världens största tennfigurs-diorama (ett diplom från Guinness rekordbok hängde på väggen). Men videoklippet är tyvärr för stort för att kunna publiceras på den här bloggen. Så ni får besöka Kulmbach för att se det istället! Det handlar i vilket fall som helst om väldigt lokal historia. Nämligen en attack mot Kulmbach år 1554 av en allians mellan biskoparna av Würzberg och Bamberg samt staden Nürnberg och som slutade i att Kulmbach plundrades och brändes ned.
Istället får jag väl avsluta inlägget med lite prylar från museet över Fredrik den stores armé:

Nästa inlägg kommer först om fjorton dagar.