Litteratur om svenska och danska standar

Det här året har blogginläggen bara kommit en gång i månaden och risken är att det kommer att dröja till årets slut innan jag återgår det vanliga tempot med ett inlägg i veckan. Fram tills nu har jag haft fullt upp med annat än att syssla med min hobby, men jag ser nu ljuset i tunneln. Fast istället för att genast återgå till det normala bloggtempot tänkte jag använda de kommande månaderna åt arbete bakom kulisserna med min hemsida. Den är nämligen sedan lång tid tillbaka i behov av renovering både på utsidan och ”under huven”. Jag lär väl återkomma senare med mer information om vad detta går ut på.

Det som har hänt den här månaden är att Svenska vapenhistoriska sällskapets årsbok för 2017 landade i min brevlåda. Det är en 176 sidor tjock bok som enbart handlar om Kavalleriets standar och dragonfanor m/1686. Författaren är förstås Leif Törnquist som med all önskvärd detaljnivå skildrar perioden 1686-1900. Boken är en uppföljare till årsboken från 2015 som behandlade infanteriets fanor. Ytterligare en bok som handlar om de tillfälliga regementenas fanor och standar är dessutom på gång. Tillsammans med årsboken från 2006 där Leif Törnquist behandlade fanorna vid de svenska liv- och hustrupperna så lär dessa fyra årsböcker bli en komplett monografi över svenska fanor och standar under stora nordiska kriget.

I samband att Törnquists bok levererades till mig beställde jag även en bok om danska fanor och standar av Karsten Skjold Petersen (”Faner og Estandarter i Den Danske Hær” från 2016). Jag har i ett tidigare inlägg berättat om den tegelsten till bok som han har skrivit om ämnet dansk-norska uniformer fram till 1816. Den här boken har dock bara en tiondel av den förras storlek (80 sidor) och behandlar en betydligt längre tidsperiod (från 1600-talet till nutid). Den är med andra ord väldigt översiktlig och har därmed mycket lite av regementsspecifik information och än mindre om stora nordiska kriget. Som introduktion till ämnet är den däremot alldeles utmärkt. Min förhoppning är att Skjold Peterson kommer att gå tillväga på samma sätt med ämnet danska fanor som han gjorde med de danska uniformerna, för innan tegelstenen om uniformerna kom ut hade han tidigare gett ut en uniformsbok som var lika kort som den här nya boken om fanorna.

Varken Törnquists eller Skjold Petersens böcker nya böcker om fanor är dessvärre tillgängliga i den vanliga bokhandeln. Svenska vapenhistoriska sällskapets böcker får man beställa genom att kontakta deras sekreterare. Skjold Petersens bok går nog att köpa i Tøjhusmuséets museumshop om man är på besök i Köpenhamn, men för oss andra är det den här sajten som gäller. Sedan finns det förstås på antikvariat Helge Bruhns bok ”Dannebrog og Danske Faner Gennem Tiderne” från 1949 som innehåller mycket mer information om än inte helt samma som i Skjold Petersens bok.

 

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Litteratur, Statusrapporter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *