Kongens klæder

När jag skrev om de danska uniformerna på min hemsida använde jag mig av en tunn bok på 76 sidor av Karsten Skjold Petersen som min huvudsakliga källa (”Den danske  hærs uniformer i 1700-tallet” från 2005). Det var en bok som jag upptäckte när jag besökte Tøjhusmuséet i Köpenhamn och som trots sitt lilla format innehöll detaljerade beskrivningar av varje danskt regementes uniformer under 1700-talet. Karsten Skjold Petersen har dock inte nöjt sig med denna insats. Nyligen införskaffade jag mig boken ”Kongens klæder” som han gav ut 2014 och som i princip täcker in samma ämne fast tio gånger större (716 sidor!).

Denna tjocka lunta skildrar Danmark och Norges uniformsutveckling fram till 1816 respektive 1814. I en och samma volym har därmed Danmark-Norge fått sin motsvarighet till både Erik Bellander och Lars-Eric Höglund. Och till skillnad från Bellanders bok som är nästan lika tjock och skildrar den allmänna uniformsutvecklingen fram till och med 1970-talet så ägnar sig Karsten Skjold Petersen nästan helt och hållet åt 1700-talet. Boken är rik på illustrationer och sparar sannerligen inte på detaljerna, vilket gör den till det ultimata standardverket. Den är helt enkelt ett måste för den som är intresserad av dansk-norska uniformer.

Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

4 svar på Kongens klæder

 1. Henrik Andersson skriver:

  Var köper man denna bok då?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jag köpte den på Adlibris: http://www.adlibris.com/se/bok/kongens-klader-9788793229006

  Men man kan även hitta den i danska internetbokhandlar.

 3. Kim Andreasen skriver:

  Her er nyt om Karsten Skjold Petersen.
  Han har en ny bog klar til udgivelse.
  Titlen er: Det ulykkelige slag – Helsingborg 1710.
  Se mere hos forlæggeren GAD. https://gad.dk/det-ulykkelige-slag

 4. Tack för tipset, den ska jag köpa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *