Pikar

Vid sidan av grenadjärer är längden på pikarna den största korrigeringen av mina tennsoldater som jag har gjort under de gångna året. Ursprungligen var de svenska tennsoldaternas pikar nio centimeter långa vilket motsvarar fyra meter i verkligheten. Detta längdmått följde de instruktioner som Prince August tillhandahöll. Men ju mer jag läste om pikar desto fler avvikande uppgifter stötte jag på. Genom att starta en diskussionstråd om detta på Skalman fick jag förra sommaren klarhet i frågan och jag ägnade hösten åt att byta ut alla gamla pikar med nya som är 12,5 centimeter långa. Vilket motsvarar 5,5 meter i verkligheten och är den längd som det finns minst två belägg för i den svenska armén.

De gamla pikarna valde jag att spara för att använda till framtida ryska pikenerare. Enligt ovan nämnda tråd hade jag konstaterat att de ryska pikarna var mellan fyra och fem meter långa. Mina gamla pikar är alltså av godkänd längd även om det kanske hade varit bättre med en längd som motsvarar 4,5 meter. Men även om det material som jag har använt för att göra pikarna är väldigt billig är jag ovillig att slänga fullt användbara pikar.

Att det trots allt kanske inte är så dumt att utrusta ryssarna med korta pikar kan en uppgift ur Angus Konstams bok tyda på (jag missade den när jag startade skalmantråden förra året). Enligt Konstam var de ryska pikarna bara 3,4 meter långa. Han anger ingen särskild tidpunkt för när detta gällde. Uppgifter om att de var 4-5 meter långa kommer från Einar Lyths och Pavel Konovaltjuks bok ”Vägen till Poltava” och syftar på de förhållanden som rådde under det ryska fälttåget, vilket är det fälttåg som är relevant för mina tennsoldater. Eftersom Konstam dessutom är notoriskt opålitlig är det ett enkelt val för mig att följa  Lyths och Konovaltjuks uppgifter. Men om det finns någon sanningshalt i Konstams påstående kan det vara så att det gäller tidigare förhållanden som till exempel slaget vid Narva. Och isåfall blir fyra meter en rätt bra kompromiss om man vill täcka in hela perioden med bara en variant av de ryska pikarna.

En annan sak som jag påmindes om när jag läste om Konstams bok nyligen är att den anger att skaften på pikarna var målade svarta. Eventuellt gäller det här bara det Preobrazjenska gardet (som hade svarta fanor) men i Konstams bok nämns det att endast pikar med svarta skaft är bevarade. Kanske var det en enhetlig färg på ryska pikar och när jag nu förbereder mig på att byta ut alla ryska pikenerare i min tennsoldatssamling kan det vara läge för att måla pikarna svarta.

När jag först målade ryska pikenerare struntade jag i uppgiften om den svarta färgen eftersom jag inte hade motsvarande information om vilken färg de svenska pikarna. Jag valde därför samma upplägg som alla historiefilmer som utspelar sig under Antiken. Alla byggnader i dessa filmer består ju av omålad vit marmor trots att vi vet att Antikens byggnadsverk var täckta med färg. Men då ingen känner till de exakta färger som användes väljer man hellre att köra utan färg.

När jag läste om Livgardet fick jag dock indikationer på att deras pikar var bruna. Detta eftersom underofficerarnas vapen och fanstängerna var bruna. Så jag kan ju låta gardena i respektive armé bestämma färgen på de övriga regementenas pikar och på så sätt låta ryssarna ha svarta och svenskarna ha bruna pikar. Och om svenskarna trots allt hade mer färgglada pikar kan jag alltid hävda att färgen hade flagnat under det ryska fälttågets strapatser.

Det här inlägget postades i Vapen & harnesk. Bokmärk permalänken.

3 svar på Pikar

 1. Gustavsson skriver:

  Hej! Jag har undrat över en sak. När man gör dessa pikar, hur gör man dem? Enligt prince august ska man köpa pianotråd. JAg såg på deras hemsida att dom hade lagt upp en insruktionsfilm som jag länkar här: http://www.princeaugust.ie

  Där får man veta att man ska borra ett 1 millimeters hål i toppen på piken för att sedan limma fast piano tråden inuti hålet. JAg vet inte vad borrden kostar men jag vill inte lägga ut pengar på det om det inte är abso,ut nödvändigt. Det såg inte ut som att du hade gjort som dom gjorde, så min fråga till dig: Hur gör du pikarna? Jag behöver inte ha 100% verklighet men jag vill det ska se okej ut iallafall så att jag kan göra mina pikérnerare utan att behöva köpa en borr. Jag är väldigt taksam för svar 🙂

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jag har använt mig av bindtråd som jag har köpt i en vanlig trädgårdshandel. Den kommer i en rulle och jag klipper av 12,5 cm långa bitar som jag sedan rätar ut och målar. Spetsen har jag bara målat i silver. Själva rullen kostade cirka 30 kr och trots att jag har gjort långt över hundra pikar har jag inte behövt köpa en ny.

  Prince Augusts instruktionsfilm syftar på de nya formar som kom ut i januari 2011 och som kan gjuta de pikspetsar som de har tänkt sig att vi ska borra hål i. De medföljande skaften av koppar är dock för korta för att användas till svenska pikar (de motsvarar bara en längd på 4 meter). Och du är inte den ende som känner sig tveksam till att hålla på med en borrmaskin för att framställa pikar. Intresset för Prince Augusts pikspetsar verkar överlag vara rätt svalt.

  Allt som behövs för att göra pikar är skaft som är 12.5 cm långa och en millimeter tjocka. Förutom min lösning med bindtråd har en som kommenterar på den här bloggen uppgett att han använder sig av pianotråd. Och en annan att han använder sig piggar som används för att hålla duvor borta som han hittat på marken och som tydligen ska ha exakt rätt längd.

 3. Gustavsson skriver:

  Tackar! Detta hjälpte mig enorm. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *