Karolinska trummor

Anders Larsson har hittat en halv trumma i ett museilager. Trumman är gul med blå flammor men har som motiv Sveriges riksvapen i ett vitt fält. Ett litet rött lejon med armborst i hörnet avslöjar att den tillhörde ett Smålandsregemente och den pfalziska ättens vapen i riksvapnet avslöjar att den är karolinsk. Med största sannolikhet är det en trumma tillhörande ett livkompani eftersom trummornas motiv ofta var detsamma som fanornas.

Anders Larsson tror att den tillhörde Kronobergs regemente eftersom trumman saknar röd färg som var framträdande i Kalmars fana medan Jönköping inte hade Smålandslejonet som symbol. Men det fanns även småländska tre- och femmänningar som skulle kunna vara aktuella. Om någon annan har bättre insikter om trummans identitet tar han tacksamt emot dem.

Livgardets trumma (livkompaniet) i Göte Göranssons tolkning.

När vi ändå är inne på ämnet trummor så kan jag ju nämna att 1699 var Livgardets trummor blå men i övrigt samma utseende som på fanorna, det vill säga riksvapnet för livkompaniet och kungens spegelmonogram som motiv för de övriga kompanierna.

I ryskt förvar finns även trummor från Nylands regemente och Livgardet som togs under hattarnas ryska krig och som tydligt visar skillnaden mellan livkompaniets trummor och de vanliga kompaniernas trummor (Johan Gaerdin har upplyst mig om att den ryska texten anger att den vita trumman tillhörde Gardet och alltså inte är från samma regemente.)

Nylands regementes trummor från hattarnas ryska krig

Nyländska trumslagare finns också i ett äldre utförande. Nämligen i illustrationen nedan från 1696:

Nyländska trumslagare från 1696

Anders Larsson har även i källorna hittat följande uppgifter:

Närke-Värmlands regemente 1715-1719

 • Målade vita med förgyllt konungs vapen (Sveriges vapen?) och förgyllda kronor. (livkomp).
 • Målade med blå och röd färg med förgyllt (krona) Konungens vapen (och) CC

Södermanlands regemente 1717

Nya trummor till regementet. Lif:Companiets trummor äro målade vita och blå flammor, och provinsen vapen i fält. De övrige trummorna äro gula och blå flammor målade och provinseringens vapen i gult fält.

Från Anders Larsson kommer även följande bilder:

Trumma hittad i Hälsingland. Nyare snören och sarg. Endast stommen är gammal.

Savolax regemente (Musikmuseet)

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Karolinska trummor

 1. Magnus Lindskog skriver:

  Minns att jag sett i Krigskollegii brevböcker att det fanns ett trummakareämbete. Sören Klingnéus har i bokverket Sköllerstabygden (bok 4) skrivit om ”Trummor och pikar – hantverk för krigets behov i Sköllersta, Svennevad och Bo”

 2. Anders Larsson skriver:

  Angående texter omkring trummor så finns mycket i övrigt att önska. Ofta brukar fakta omkring trummorna saknas och vara felaktiga. Säger inte att texten på ryska är felaktig, men att man skall ta den med en nypa salt. Inte säker att ryssarna förstått detta med livtrummor och tror att riksvapnet indikerar något annat. Om det fanns bättre bilder på trumman från fler vinklar så kunde säkert detta avgöras direkt. Som exempel på felaktiga texter omkring trummor kan nämnas att det i början av digital museum stod att de ryska trumtroféerna på armémuseum var svenska! Till sviten Nyländska trummor finns även ytterligare en röd kompanitrumma som köptes loss vid en auktion. Den förvaras i idag i Finland. För den intresserade så kan det nämnas att det även finns en trumma på Hallands konstmuseum från tiden. Den härrör ifrån Jönköpings regemente och är målad i samma stil som trumman från Savolax. Står även där en del felaktigheter i texten men det är mer av instrumentteknisk art.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Trummor är bland det svåraste man kan måla på en tennsoldat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *