Bataljmålningar

Slaget vid Narva (av David von Krafft eller av Daniel Stawert)

Slaget vid Narva (målning av David von Krafft eller Daniel Stawert?)

På den engelska wikipediasidan om slaget vid Narva finns följande bild som uppges vara ”Carl Gustaf Rehnskiöld vid Narva” av David von Krafft. Detta är väldigt förvånande eftersom jag kände inte till att Krafft hade gjort bataljmålningar. Vid en närmare granskning av bilden visade målningen också vara misstänkt lik Daniel Stawerts mer kända bataljmålning av detta fältslag som finns upphängd på Drottningholms slott. När jag sedan följde wikipedias källangivelse för bilden hittade jag både bilden och den här beskrivningen på Nationalmuseums hemsida:

”Medelålders. Knäbild, stående ansiktet något fas höger, kroppen lätt till vänster. Grå allongeperuk, blå ögon och små, ljusa mustascher. Iklädd lindhalsduk, blåfodrat harnesk, gult kyller, gula byxor och kraghandskar samt värja i gult gehäng. Håller i höger hand marskalkstav, stödd mot rådsherremanteln, som jämte hatten ligger på ett förgyllt bord, stöder vänster hand mot kanonmynning. I bakgrunden till höger gulröda fanor, till vänster klippvägg samt utblick mot ett landskap. Inskription upptill till vänster.”

Det är helt uppenbart att texten beskriver en helt annan målning än den på bilden. Nationalmuseum måste ha blandat ihop sina bildfiler och en intet ont anande wikipediaskribent har sedan spridit misstaget vidare.

Varför Nationalmuseum ens har en bild på Stawerts målning över slaget vid Narva vet jag inte. För när jag söker på hans namn i Nationalmuseums samlingar får jag inga träffar alls. Inte ens när jag söker på David von Krafft kan jag hitta de övriga två bataljmålningarna som Stawert gjorde (landstigningen vid Humlebæk och övergången av Düna). Wikipedia har dock lyckats få tag på en bild på hans Düna-målning (även om de inte har uppmärksammat att Stawert är dess upphovsman):

Stawert-Düna

På wikipedia går det att se den här bilden i en större  upplösning (2000 x 1693 bildpunkter). Dessvärre har fotot på målningen en så dålig skärpa att detaljerna blir inte mycket bättre än på den mindre bilden ovan. Det går dock att se att bataljonen längst till vänster (Västerbotten?) inte har vikt upp skörten på sina rockar. I ett inlägg från januari noterade jag att även Johan Lithén hade avbildat västerbottningarna på samma sätt i sin skildring av slaget vid Düna. Även bataljonen bredvid i Stawerts målning ser ut att sakna uppvikta rockskört. Stawerts infanteri-hattar ser dock ut att vara trekantiga, till skillnad från kavalleriets. Erik Bellanders beskrivningar av målningarna bekräftar frånvaron av uppvikta rockskört även om han är mer försiktig med att kalla hattarna för trekantiga.

Stawerts tredje målning (eller rättare sagt hans första) över landstigningen vid Humlebæk finns så vitt jag vet inte att få tag i på Internet. Men detaljerna på den är alldeles för små för att man ska kunna få fram information om uniformer. Den är mer av intresse för dem som gillar målningar på örlogsskepp.

Daniel Stawerts bataljmålningar på Drottningholms slott får väl anses vara bland de allra mest kända avbildningarna över stora nordiska krigets fältslag. Fast förstaplatsen tror jag nog tillfaller Rommels avbildning av slaget vid Gadebusch som finns på krigsarkivet och som går att se om man klickar på denna länk.

Det här inlägget postades i Uniformer, Övrigt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Bataljmålningar

 1. Bengt Nilsson skriver:

  Kammarkollegiet Ämnessamlingar, Konstnärer efter 1680 serie A, SE/RA/522/16/63/1:

  1. Gabriel Cronstedt intygar 8 december 1701 att Stawert nästan är färdig med Descenten på Zeeland

  2. Cronstedt intygar 8 juni 1702 att bataljkopisten Stawert har förfärdigat ett original över Descenten på Zeeland efter Carl Magnus Stuarts egenhändiga projekt.

  3. 1707 intygar Magnus Palmqvist att Stawert har förfärdigat två original (Zeeland och Narva) samt att P. har givit honom i uppdrag att förfärdiga ett tredje (Düna).

 2. Bengt Nilsson skriver:

  Dünamålningen finns i Nationalmuseums databas (med bild) – utan angiven upphovsman. Landstigningen på Själland (utan bild och upphovsman) likaså.

 3. Örjan Martinsson skriver:

  Aha, jag tänkte aldrig på att söka på titeln och inte bara på upphovsmannen. Nationalmuseums bild på Duna-målningen har dessutom bättre skärpa än Wikipedias.

  Intressant att Stawerts målningar verkar vara yngre än vad som anges på tavelramarna i Karl XII:s galleri på Drottningholms slott (dvs. 1701, 1701 samt 1707).

 4. Bengt Nilsson skriver:

  Enligt Svenskt konstnärslexikon IV (1967) ”meddelar en arkivalisk källa” att Stawert år 1706 ”utförde et Original af Hans Kongl. Maj:ts glorieuse action och attaqve wid Narwen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *