Bataljplan över slaget vid Kliszow

Medan jag samlar kraft för att lägga till ett par sidor om slaget vid Düna till hemsidan (och eventuellt göra en översyn av alla sidor i fältslagssektionen) så kan jag passa på att visa den här fina bilden som föreställer slaget vid Kliszow (klicka på den för att se den i full storlek):

Kliszow

Bilden är en av planscherna som återfinns i generalstabsverket ”Karl XII på slagfältet” och visar det allra mest kritiska skedet då svenskarna (i gult och blått) var nästan omringade av sachsare (rött) och polacker (grönt).

”Karl XII på slagfältet” har många fina planscher som gör att jag inte har ångrat mitt köp av detta verk trots att det kostade ett par tusen. Det enda tråkiga med mitt exemplar är att det inte är komplett. Planscherna sträcker sig nämligen bara till och med slaget vid Fraustadt, vilket jag inte noterade när jag köpte det men som förklarar varför jag fick det till ett förhållandevis lågt pris. Tydligen levererades inte alla planscherna till det särskilda plansch-bandet samtidigt, utan de kom i omgångar i häften som man skulle samla i plansch-bandet. Den som först köpte mitt exemplar av verket tycks emellertid ha avbrutit prenumerationen på dessa.

Det här inlägget postades i Litteratur, Stora nordiska kriget. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *