Sachsarna vid Düna

Horn-detalj2

Detalj från Johan Henrik Schildts målning av slaget vid Düna (“Arvid Horns triumftavla”).

Efter två inlägg om svenskarna vid Düna kan det vara lämpligt att även ta en titt på sachsarnas slagordning och uniformer. För Lars-Eric Höglund har även observerat intressant sachsisk uniformsinformation i Arvid Horns triumftavla. Tittar man närmare på kavalleristriden så ser man nämligen en svensk drabant i färd med stöta sin värja i en gråklädd ryttare. Ovanför dem ser man ytterligare gråklädda ryttare som har röda uppslag. Officiellt skulle sachsarna bara ha röda rockar men denna tavla tyder på att de inte alls var enhetligt klädda i slaget vid Düna.

En av sachsarna bär en vit dragonfana och det borde vara en livfana tillhörande Milchaus regemente eftersom det var det enda dragonregemente som deltog i slaget. De rödklädda ryttarnas gula uppslag stämmer också överens med detta regementes officiella uniform.

Den första sachsiska styrka som attackerade de landstigande svenskarna bestod av en del av Milkaus dragonregemente samt hela Drottningens och Kurprinsens kyrassiärregementen (vilka också hade gula uppslag). Infanteriet utgjordes av Drottningens, Kurprinsens och Thilaus regementen. Sammanlagt bestod den styrkan av ungefär 3 500 man och de attackerade svenskarna två gånger. Först organiserade på två träffen och sedan i en enda linje.

Första fasen av slaget vid Düna

Första fasen av slaget vid Düna

Efter de två första attackerna anlände sachsiska förstärkningar i form av Livregementet till häst, Steinaus kyrassiärsregemente och resten av Milchaus dragonregemente. Dessutom anlände de tyska och polska gardena samt Steinaus infanteriregemente. Detta innebar att hela den sachsiska fältarmén i Kurland förutom Livdragonregementet nu var samlade mot svenskarna. Eftersom sachsarna nu var dubbelt så starka var den tredje attacken som följde den allra farligaste och den fokuserade på svenskarnas utsatta högra flank (den flank som återfinns i förgrunden i alla bataljmålningar av slaget). Svenskarna höll emellertid stånd och när även en fjärde attack misslyckades så valde sachsarna att lämna slagfältet eftersom styrkeförhållandena skulle bara bli allt mindre gynnsamma för sachsarna hädanefter. Det stora sveket från sachsisk synvinkel var den nästan 18 000 man starka ryska hjälpkår som avstod från att delta i slaget. Bloggen Oderint Dum Probent har en redogörelse av hjälpkårens komposition.

Svenska slaglinjen under de senare skedena i slaget vid Düna. Kartan tagen från generalstabsverket ("Karl XII på slagfältet")

Slutskedet av slaget vid Düna

Det här inlägget postades i Stora nordiska kriget, Uniformer. Bokmärk permalänken.

3 svar på Sachsarna vid Düna

  1. Lars-Eric Höglund skriver:

    De gråklädda sachiska kyrassiärerna förekommer även på Stawerts målning. Man ser dem tydligast i förgrunden på tavlan, där de kämpar med Livregementet till häst.

  2. Anders larsson skriver:

    Är det någon som listat ut vilket svenskt infanteriregemente som syns i förgrunden på målningen (dock inte på denna beskärda del av densamma)? Några detaljer som gärna får passa in på regementet i fråga 1701; Blå/gul Karpus och blå byxor. Upplands grenadjärer? De blå fanorna i bakgrunden kan väl vara halva Dalregementets fanor under Albedyl? Ser inte att Åberg varken i Fataburen (ett kapitel om målningen) eller boken Karoliner har preciserat dessa.

  3. Jag vet inte vad andra förutom Höglund har trott. Men min uppfattning är att det är frågan om Upplands grenadjärer och att målaren därför troligen har målat dem med felaktig färg på byxorna. Jag kan inte tänka mig något annat alternativ ifall scenen är tänkt att vara en historisk korrekt ögonblicksbild av slaget. För bataljonen i bakgrunden med blå fanor måste ju vara Dalregementet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *